Freelancers in Wegdam stappen over op crypto voor internationale betalingen
Als je als freelancer werkt voor klanten in het buitenland, dan weet je hoe traag en frustrerend betalingen soms kunnen zijn.
Wachttijden van meerdere dagen, transactiekosten die soms verbazend hoog oplopen, en dan nog het verschil in wisselkoersen… Het is geen pretje.
Geen wonder dat steeds meer freelancers uit Wegdam de overstap maken naar iets dat sneller, goedkoper en transparanter werkt: crypto!
En ja, als je denkt aan Bitcoin of Dogecoin, dan denk je misschien aan koersschommelingen van heb-ik-jou-daar. Maar daar draait het niet om in deze context. Wat freelancers gebruiken zijn vooral zogenaamde stablecoins, zoals USDT (Tether).
Dat zijn digitale munten die gekoppeld zijn aan een “echte” munt, meestal de Amerikaanse dollar. Het voordeel? De waarde blijft stabiel, en je hebt alsnog alle voordelen van crypto: snelheid, transparantie en lage kosten.
Als je bijvoorbeeld kijkt naar professionele Cryptonews kooptips 2025, zal je zien dat stablecoins altijd een prominente optie zijn, naast grote munten zoals Bitcoin of nieuwe meme coins zoals Solaxy.
Hoe gaat dit nu precies in z’n werk? De meeste mensen denken dat cryptobetalingen ingewikkeld zijn en laten de optie daarom links liggen, maar in feite is dit een fluitje van een cent.
Bijvoorbeeld: Platforms zoals Deel en Remote maken het al mogelijk om direct in crypto uitbetaald te krijgen.
Stel, je werkt als designer of ontwikkelaar voor een klant in Canada. In plaats van meerdere werkdagen te moeten wachten tot hun bank het geld naar jouw Nederlandse rekening stuurt, krijg je via Remote gewoon Tether of een andere munt in je wallet. Dat duurt geen dagen, maar vaak minuten. Geen banken, geen omwegen.
Het klinkt misschien gek, maar juist in kleinere plaatsen zie je soms verrassend snelle adoptie van nieuwe technologie, want het internet is natuurlijk gelijk voor iedereen.
Freelancers in Wegdam – vaak werkzaam in IT, marketing of consultancy – hebben steeds minder zin om afhankelijk te zijn van logge systemen. Ze zoeken naar oplossingen die passen bij hoe ze leven en werken: flexibel, online en internationaal.
Waar crypto vroeger nog een speeltje was voor nerds en beleggers, wordt het nu steeds normaler in de professionele wereld.
En dat zie je terug in hoe serieuze bedrijven ermee omgaan. Deel werkt bijvoorbeeld samen met Coinbase, één van de grootste cryptoplatformen ter wereld, om betalingen veilig en gestroomlijnd te regelen. En ja, daar zitten ook juridische afspraken en veiligheidsgaranties aan vast.
Dat het kan in Nederland, staat vast. Maar mag het wel?
Je kunt in Nederland zonder problemen in crypto betaald worden, maar je moet het natuurlijk wel netjes opgeven. De Belastingdienst ziet crypto als vermogen, dus als je een wallet hebt met USDT of Ethereum, moet je de waarde daarvan doorgeven in box 3.
Verdiensten in crypto gelden als inkomsten, dus daar betaal je gewoon belasting over zoals bij euro’s. Niet erg ingewikkeld, maar je moet het wel goed bijhouden en weten wat jouw verplichtingen zijn.
Nu kan je misschien denken: Waarom stappen mensen in godsnaam over op crypto, als het met euro’s ook kan? Voor de meeste freelancers is het grootste voordeel van crypto de onafhankelijkheid.
Geen vertraging door feestdagen in andere landen, geen boze klanten die roepen dat het geld ‘allang is overgemaakt’, en geen bank die ineens je transactie vasthoudt omdat het ‘verdacht’ lijkt.
Met crypto ben je baas over je eigen geld, en dat is natuurlijk enorm aantrekkelijk anno 2025.