Gijs Pierik: attractie in Jakarta

Wegdamnieuws is bezig met een serie over Hengeveldse jongeren, die voor langere tijd in het buitenland verkeren. Amber ten Brummelhuis vanuit de Verenigde Staten. Gijs Pierik zit in Indonesië, Bas Screever in China, Merle Kuipers is voor een lange periode in Australië. En Rick Baas vertrekt op korte termijn richting de Verenigde Arabische Emiraten. Allen hebben ze aangegeven dat zij bereid zijn om vanuit hun verre bestemming Hengevelde op de hoogte te willen houden van hun ontwikkelingen aldaar. Vandaag deel 2, Gijs Pierik:
“Op 4 september ben ik naar Jakarta gevlogen om voor mijn studie Bedrijfseconomie stage te lopen bij PT. Kotaisan Prima Transindo. Het is een transport bedrijf dat aangesloten is bij het internationale transportnetwerk UniGroup. Het bedrijf heeft 135 werknemers en ik loop mee op de financiële afdeling. Ik zal daar de komende 5 maand stagelopen. Mijn vrije tijd is hoofdzakelijk in het weekend. Ik sta namelijk ‘s ochtends 7 uur op en ben in de avond rond half 7 a 7 uur ongeveer weer thuis van stage. Ik heb mijn eigen appartementje in een huis waar meer jongeren verblijven. Afgelopen weekend ben ik naar Bandung geweest;

Een plaats op ongeveer 3 uur met de trein van Jakarta. Daar heb ik onder andere een vulkaan (Tangkuban Perahu), theeplantages en een koffiefabriek bezocht. Super leuk en gaaf om te zien en ook om meer te weten te komen over de cultuur. We aten bijvoorbeeld met de handen, wat hier heel gewoon is! Jakarta zelf is heel chaotisch. Ik had me wel verdiept in de stad, maar je moet het echt met je eigen ogen zien hoe het is. Ze kennen bijvoorbeeld geen verkeersregels, iedereen haalt links en rechts in en voorrang moet je nemen ipv geven. Daarnaast zijn er de hele dag files in de stad. Voor activiteiten en om te winkelen heeft de stad meerdereenorme malls gebouwd. De mensen hier zijn heel aardig en vriendelijk.

Het uitzicht vanaf het dakterras van Gijs

Op het werk proberen mijn collega's me de Indonesische taal (Bahasa) te leren en mij telkens nieuwe dingen te laten proeven. Een ander opmerkelijk verschil is dat je als Europese blonde lange man erg opvalt. Je wordt vaak aangekeken en je lijkt soms wel een attractie. Vorige week zondag liep ik in de oude stad (Kota Tua) en vervolgens vroeg een jongen of hij een selfie mocht maken met mij. Dat was natuurlijk geen probleem, alleen had ik niet verwacht dat ik vervolgens een half uur lang met mensen op de foto moest! Dit is een korte beschrijving van de tijd dat ik inmiddels in Jakarta ben.

Foto hierboven: hot spring: Het water van de hot spring is ongeveer 42 graden, omdat het rechtstreeks uit de vulkaan komt.

Kopi Luwak: Dit is een exclusieve koffiesoort. Het wordt gemaakt van de koffiebes, die wordt gegeten door een Loewak. Deze eet de vrucht op, maar de pit komt in de ontlasting terecht. Die wassen ze en ontdoen ze van hun schil, waarna het gemalen koffie wordt.’

Gijs bij Tangkuban Perahu

Kuda Lumping, het ritueel der verdrijving van boze geesten

Rijstvelden

Gijs bij de stage