GROND, buitentheater op Landgoed Twickel

Donderdag 3 september start de voorstelling GROND op boerenerf Klein Hobbelink van de familie Truitman op Landgoed Twickel. Drie weken lang wordt het gespeeld door leden van Toneelgroep Jan Vos,onder anderebekend van de voorstellingenMansholt en Koning van het grasland. De schilderachtige Deldenereschvormt hetdecor voor het verhaal. “Een perfectetiming, want het onderwerp is actueel en boeiend voor iedereen”, zegt Wilco Pasman namens de initiatiefgroep die pleit voor een vitaal en leefbaar platteland. “Waar je ook woont, wie je ook bent, iedereen, jong en oud, kent het gevoel van keuzesvooruitschuiven. Omdat je bang bent voor de gevolgen ervan of omdat je er nog niet aan toe bent of… Zo ook boer Rein en de stadse Renate”, verklapt Pasman. “Ik verwacht dat deze voorstelling op de Esch, inclusief lunch of diner in de kapschuur, de bezoekers nog lang zal heugen. Het zet je aan het denken, en misschien zet het ook iets bij jezelf ingang.” De voorstelling is geschreven door Tjeerd Bischoff, de regisseur is Jeroen van den Berg en er is livemuziek van Jaap van Keulen. Tickets zijn te bestellen via het Wilminktheater in Enschede.

Met boeren, burgers en buitenlui

“Zeker hebben we overwogen of opvoering van dit theaterstuk wel door kon gaanin deze Coronatijd. Maar is al zoveel afgelast en verschoven. Bovendien laten de versoepelde maatregelen van hetRIVM en de beschikbare ruimte het toe om zo’n zestig gasten, op gepaste afstand van elkaar, te laten genieten van het theaterstuk op deze bijzondere locatie.” Het wordt een intieme voorstelling volgens de Diepenheimse Jan Eijsink.“En het mooiste vind ik nog wel dat het stuk geschreven is op basis van discussieavonden en keukentafelgesprekken met boeren, burgers en buitenlui die hier wonen. Dit op initiatief van het project Toekomst Gerichte Erven (provincie Overijssel en gemeenten) en het Platform Stil Leed op het platteland.” Wilco Pasman geeft toe dat deze naam wat neerslachtig klinkt voor een groep mensen die juist positief en oplossingsgericht helpen. “Sinds 2015 gaan we vanuit deze groep actief om metsignalering van problemen die spelen op boerderijen en bij andere bedrijven in het buitengebied. We organiseren workshops enbieden individuele coaching en ondersteuning waar mogelijk. Prachtig dat we aan deze initiatieven nu ook deze indrukwekkende theatervoorstelling mogen toevoegen.”

Het verhaal van GROND
Een hoofdrol wordt gespeeld door boer Rein Abbink (Maarten Wansink). Hij is weduwnaar en zet alle zeilen bij om z’n bedrijf draaiende te houden tot z’n dochter het kan overnemen na haar studie. Ondertussen raakt hij steeds meer gefrustreerd door de bemoeizucht en regeldrift van de overheid.Dan ontmoet hij journaliste Renate Bartels (gespeeld door Trudi Klever). Zij stoort zich aan de koers van de krant, waar steeds minder ruimte is voor achtergronden en verdieping. Ook thuis loopt het niet lekker, nu haar enige kind op kamers is gaan wonen. Als Renate voor een interview op bezoek komt bij Rein, staan ze beiden op een keerpunt in hun leven. Ze realiseren zich hoe ze zich laten leiden door de waan van de dag en daarbij belangrijke keuzes uit de weg gaan. Gaat het ze lukken om voor zichzelf te kiezen?

Eten, wandelen en theatervoorstelling
Bezoekers van de theatervoorstelling zijn te gast op Erve Klein Hobbelink aan de Lage Eschweg 3 in Ambt Delden. In de kapschuur, met zicht op Jachthuis Het Wanink en de watertoren van Twickel, staat een uitgebreide lunch klaar of een drie gangen diner (afhankelijk van de middag- of avondvoorstelling). Na het eten is er tijd voor een kleine wandeling met gids over de Esch, waarna de voorstelling begint. Tickets zijn te koop á € 25 p.p. via het Wilminktheater, eventueel met lunch á € 15 of diner á € 23,50. Meer informatie over de voorstellingen; zie www.toneelgroepjanvos.nl, Facebook-pagina GROND of Wilminktheater Enschede.