Hellig Hengeveel: Typisch Hengevelde? Of toch minder…

Ik vraag mijn jongste zoon of er nog meer kinderen uit de klas gaan logeren vanavond: “Bijna allemaal papa!” Zo gaat dat, als de liefhebbers kinderen krijgen:”The show must go on!”, Of toch minder…Vanavond gaat het tweede weekend van de Höftedagen van start, met voor mensen van mijn leeftijd vanavond een van de hoogtepunten. Daar leefde je vroeger het hele jaar naar toe. ’s Avonds wisten wij niet wie er de volgende ochtend in je huis wakker werd. Zo sprak ik vele jaren geleden drie mensen uit Denekamp bij de visboer om 4.00 uur in de nacht. “Waar overnachten jullie dan?”was mijn vraag. “O, in de auto bij zo’n café daar”. Hoeft niet, kom maar mee dan kunnen we er mooi een paar drinken. Dezelfde mensen zijn zondagavond weer naar huis gegaan, zo mooi vonden ze het in Hengevelde.

Jaren later zit ik in Oldenzaal naast iemand en denk: ”Waar ken ik hem toch van?” We komen in  gesprek en hij denkt hetzelfde over mij. Na enige vragen over en weer komen we er niet echt verder mee. Tot hij spontaan over de zomerfeesten Hengevelde begint en dat hij er jaren geleden is geweest. “Dat was bij mij thuis!”klonk het gelijk enthousiast uit mijn mond. Zo stond hij een week later bij mij aan de deur met een enorme doos “Merci”en zijn we wederom samen naar de Höftedagen gegaan tot de kleine uurtjes weer groot werden. Typisch Hengevelde? of wordt het toch minder?

Wie werkte er op maandag na de zomerfeesten nog in die tijd?  Dan ging je helpen te tent afbouwen( voor wie er toe in staat was). Men was niet allen even snel met alles maar je was er wel. Dan was je van plan om maandagavond op tijd naar bed te gaan, zo’n weekend hakt er toch wel in. Moe als je was kwam je de afspraak na met je zelf, echter zonder enige meerwaarde. Je kon de slaap maar niet vatten na zo’n ruig weekeinde, afkickverschijnselen?

“Of toch minder”, is enige keren te lezen in dit item. Waar gaat dit over? zult u denken. De laatste ontwikkelingen doen mij als kersverse columnist van Wegdamnieuws pijn aan het hart. De kinderen hebben volgende week vrij waardoor vele mensen uit ons dorp denken dat ze zo maar op vakantie kunnen gaan tijdens ONZE!! Höftedagen. Wij ( ik praat uiteraard in dit geval in de wij-vorm!) laten oud Hengeveldenaren van heinde en ver komen voor de reünie avond en zelf gaan de dorpsgenoten een weekje weg omdat dit zo goedkoop is. Hoe moet het nu verder met het voortbestaan van onze trots? Als iedereen op deze manier met ons feestweekend omgaat is het geheel ten dode opgeschreven!