Hengevelde lanceert website en start met bijzondere vernieuwing rond begraafplaats: het Processiepark
Met de lancering van een eigen website (https://processiepark.nl/) en de eerste zichtbare werkzaamheden is in Hengevelde officieel het project Processiepark van start gegaan. Een initiatief dat niet alleen gericht is op respectvolle herinrichting van de begraafplaats bij de Petrus en Pauluskerk aan de Goorsestraat, maar ook op natuurherstel, cultuurhistorie en gemeenschapszin.
Rust, bezinning en eerbied in het groen
Het Processiepark wordt een serene, groene plek waar ruimte is voor herinnering, ontmoeting en bezinning. Het ontwerp, dat met zorg is opgesteld, versterkt zowel de historische als natuurlijke waarde van het gebied. Het omvat een wandelroute rondom de begraafplaats, een zogeheten processiepad, een gedenkbos, een vernieuwde ontvangstruimte én de restauratie van de historische kapel met grafkelder.
Historisch erfgoed in ere hersteld
Een bijzonder element in het plan is het behouden én herstellen van het processiepad. Dit pad, dat werd aangelegd om ondanks het processieverbod na 1848 toch katholieke rituelen in beslotenheid voort te zetten, is tot op de dag van vandaag goed herkenbaar in het landschap. Het vormt een uniek overblijfsel van de katholieke cultuurgeschiedenis in Twente en krijgt nu de aandacht die het verdient.
Ook de kapel op de begraafplaats wordt gerestaureerd. De grafkelder werd ooit gebouwd voor de adellijke familie Hugenpodt tot Aerdt, maar uiteindelijk niet als zodanig gebruikt. Na de Tweede Wereldoorlog werd de kapel in gebruik genomen voor de priestergraven en als eindpunt van de Sacramentsprocessie. De restauratie moet de kapel weer geschikt maken voor passende activiteiten, reflectie en gebed. Een plaquette met een tekst ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers van Hengevelde zal onderdeel uitmaken van de herinrichting.
Biodiversiteit en beleving
Naast het respecteren van het verleden kijkt het plan ook nadrukkelijk naar de toekomst. Door het toepassen van inheemse beplanting en het creëren van meer natuurlijke overgangen tussen de elementen wil de stichting Processiepark bijdragen aan herstel van biodiversiteit. Ook de aanleg van het gedenkbos draagt hieraan bij: een open, groene plek waar herinnering en natuurbeleving samenkomen.
Het geheel moet een plek worden waar nabestaanden tot rust kunnen komen, waar inwoners een wandeling kunnen maken en waar ook toeristen welkom zijn om deze unieke combinatie van natuur, cultuur en geloof te ervaren.

Website en voortgang
Om iedereen mee te nemen in het proces is onlangs een website gelanceerd. Hierop worden elke twee tot drie weken foto’s en updates geplaatst van de werkzaamheden. Zo blijft Hengevelde betrokken bij dit bijzondere project.