Hengevelde wordt woonservicegebied
De bevolking van Nederland wordt steeds ouder. In de gemeente Hof van Twente is de ontwikkeling van de vergrijzing sterker in vergelijking met het regionale niveau. Daar komt bij dat het aandeel jongeren afneemt. Veel jongeren trekken weg wegens studie of werk. Daarom is het woonserviceplan opgesteld, waar ook Hengevelde (in 2014) mee te maken krijgt. In Delden is al een start gemaakt. Onder andere aan de fysieke leefomgeving wordt nu het een en ander gedaan om de toegankelijkheid te verbeteren. Zo worden de houten fietsenstallingen in Delden verwijderd en vervangen door fietsbeugels. Op verschillende plekken in de Langestraat worden trottoirs vlak gemaakt en afvalbakken verplaatst. Het plein bij de pomp wordt langs de Langestraat en de Markt aangepast op een manier die geen afbreuk doet aan de rustieke uitstraling van het plein. Zoals gezegd is Hengevelde in 2014 aan de beurt.
Nog even over Delden. Aan de Muldersweg worden voetpaden vlakker gestraat en bij het uitvaartcentrum en het parkeerterrein aan de Sportlaan worden invalidenparkeerplaatsen aangelegd. De lichtmasten in de voetpaden van Greeckeringskamp worden meer aan de zijkant geplaatst zodat zij geen obstakel meer vormen. Ook in de andere kernen van Hof van Twente worden maatregelen genomen in het kader van woonservice. De maatregelen in Markelo en Delden worden in 2013 afgerond en in 2014 zijn Goor, Hengevelde en Diepenheim aan de beurt. De Provincie heeft geld beschikbaar gesteld voor de maatregelen in het kader van woonservicegebieden.
De Stichting Experimenten Volkshuisvesting (2010) heeft een viertal „kerndoelen‟ voor de ontwikkeling van woonservicegebieden weergegeven, deze zijn ook relevant voor Hof van Twente:
- Bewoners kunnen langer in de eigen woning wonen, wat leidt tot een dalende vraag naar intramurale zorg, een hogere kwaliteit van leven.
- Bewoners kunnen (indien zij niet in hun eigen woning kunnen blijven wonen) langer in de eigen buurt wonen, wat leidt tot een hogere kwaliteit van leven, minder eenzaamheid, en een hoger aantal ouderen in de wijk en een sterkere wijkeconomie (doordat ouderen hun producten en diensten vaker in de eigen buurt inkopen)
- Bewoners kunnen langer actief zijn in de maatschappij, wat leidt tot een hogere kwaliteit van leven, minder eenzaamheid en een sterkere sociale cohesie
- Bewoners leven gelukkig en dus gezonder, wat leidt tot een dalende vraag naar zorg uit de verschillende domeinen
Deze doelen leiden, kort samengevat, tot een tweetal beoogde maatschappelijke effecten: een hogere kwaliteit van leven en een lager beroep op dure zorg