Hengevelds Multimediabedrijf LEADING2YOU verlicht de pijn

Sinds kort is er een nieuw online platform voor chronisch pijnpatiënten; samenmetpijn.nl. De initiatiefnemer van dit project is Marco van der Zalm uit Delden, die zelf al jarenlang pijnpatiënt is. In zijn geval is dit zichtbaar door de rolstoel waarin hij is beland door een conversiestoornis die hij heeft opgelopen door een structurele fysieke en mentale overbelasting.

Gedurende zijn revalidatie kwam hij erachter dat er verschillende platformen op het internet zijn waar mensen met een specifieke aandoening hun verhaal kwijt kunnen. Maar een plek om je ervaringen te delen, ongeachte de oorzaak, was er niet. Ook miste Marco de humor in het geheel. "Wetenschappelijk is aangetoond dat humor pijn verlicht. Met humor trek je jezelf en anderen meer uit de slachtofferrol en ben je in staat om anders tegen je eigen situatie aan te kijken. Dat geldt niet alleen voor de patiënt, maar ook voor diens omgeving. Ja, het is vervelend, maar ik wil graag af van het zielige beeld dat overheerst."

Marco is van huis uit zelf grafisch vormgever en websiteontwikkelaar, maar kon door zijn aandoening niet zijn idee uitwerken tot er hulp kwam uit onverwachte hoek. Multimediabedrijf LEADING2YOU uit Hengevelde hoorde van Marco's verhaal en wilde daar graag een bijdrage leveren. “Zij hebben zich twee jaar kosteloos bezig gehouden met de ontwikkeling van het platform. Anders dan op ‘reguliere’ social media, kun je bij SAMEN met PIJN volledig jezelf zijn over je pijnklachten. In tegenstelling tot Facebook hoef je hier niet bang te zijn voor onbedoeld negatieve reacties uit je eigen omgeving. Tegenover gelijkgestemden hoef je je namelijk niet te verdedigen.” Waar SAMEN met PIJN volgens de Deldenaar op dit moment vooral behoefte aan heeft is bekendheid en natuurlijk gebruikers. “Iedereen die zich aangesproken voelt kan op de website gratis een profiel aanmaken. Het betreft een non-profit initiatief dus het is gratis en blijft gratis.”