Hengeveldse boeren wederom met de trekker naar Den Haag: “Nu met een echte oplossing komen!”

Diverse Hengeveldse boeren doen morgen mee aan de protestactie in Den Haag, de tweede in korte tijd. Organisatie van de boerenprotestactie in Bilthoven en Den Haag, Farmers Defence Force (FDF), verwacht dat er morgen veel meer boeren zullen actievoeren dan op 1 oktober. Er zijn zelfs al boeren van plan om er te blijven overnachten en de volgende dag verder te protesteren. Van Loonwerk, Grondverzet-en Transportbedrijf Geurs gaan er drie tractoren die kant op, Marc Grefte, Jelle Vogt met Tim Schonenborg, allen met de met landbouwbolide. Clint Veelers gaat met de trein en ook Wouter Goorhuis is wederom van de partij. Wouter: ”We gaan vannacht (helaas) weer naar Den Haag. Nadat we de vorige hadden geprotesteerd, wat allemaal goed verliep flikt de overheid het weer om met onaanvaardbare regelgeving aan te komen zetten. We hadden gezegd dat ze vier weken de tijd hadden om met een acceptabele oplossing te komen, deze "oplossing" kwam echter al na twee dagen. Helaas vindt met dit in Den Haag een oplossing: Wij niet! We gaan dus vannacht weer om ervoor zorgen dat de nieuwe regelgeving van de baan gaat en dat de overheid nu met een echte oplossing mag komen!”

Marc Grefte over de actie: "We rijden vannacht naar Den Haag, om 3.00 uur vertrekken we bij De Radstake. Eerst gaan we naar het RIVM in Bilthoven om te protesteren tegen de manier van stikstof meten. De metingen die het RIVM doet is veelal gebaseerd op aannames en berekeningen waardoor de uitslagen dus niet eens 100% betrouwbaar zijn. We willen dat er onafhankelijke en goede metingen gedaan worden. Daarna gaan we door naar Den Haag en protesteren we tegen de nieuwe stikstofregeling. Algemene korting op dierrechten en het sluiten van bedrijven die in Natura 2000 gebieden liggen mag niet gebeuren. Het wordt een lange dag, het is namelijk vijf uur rijden naar Den Haag met de trekker."


De tractor van Marc staat al klaar

 
De boeren gaan woensdag demonstreren in Den Haag. Even in Jip en Janneke taal waarom:
Je gaat samenwonen en je hebt een nieuwbouwhuis gekocht en woont er met z’n tweetjes in. Verder heb je nog een vergunning gekregen voor de bouw van een mooie garage. De nationale regel wordt: de niet benutte vergunning ruimte wordt afgenomen. Dus de nog niet gebouwde garage mag je niet meer bouwen.  De provinciale regel gaat nog iets verder. De niet benutte capaciteit wordt afgenomen. Dus van de drie slaapkamers die je in je woning hebt, mag je er twee niet meer gebruiken. Helaas voor je dure woning die ineens veel minder waard is. Daarnaast word je nog eens meegedeeld dat je mooie woning met een mooi uitzicht op een natuurgebied niet meer mag bewonen, want dat is slecht voor de natuur. Je stoot namelijk stikstof uit. Je huis is dus onbewoonbaar en waardeloos. Het huis wordt dan wel natuurlijk door de overheid tegen een lage prijs opgekocht, maar je moet dan wel alle inboedel (meubels, auto, foto’s etc) gratis achterlaten.

Is bovenstaande verzonnen?
Helaas is het voor een agrariër in Nederland wel de werkelijkheid als de beleidsregels niet worden aangepast.Dit is de reden waarom de agrariërs deze week gaan protesteren. Ik hoop dat je er niet te veel last van hebt en hun steunt, voordat de overheid begint met de woningen.

“Boeren merken dat nu het moment is om door te pakken,” vertelt organisator Jeroen van Maanen. “Het is altijd lastig om aantallen in te schatten, maar ik hoor vanaf verschillende verzamellocaties dat er steeds meer trekkers aansluiten, waar er bijvoorbeeld vorige keer 25 trekkers waren, melden nu 100 zich aan. Dat is misschien niet overal zo, maar ik denk dat de animo groot is.”

Programma actiedag in overleg opgesteld
De boeren komen eerst naar Sportpark Weltevreden in De Bilt, waar de directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met de boeren in gesprek zal gaan. Ook Jan Cees Vogelaar, voorzitter van het Mesdagfonds dat zich al langere tijd met stikstofcijfers bezighoudt, zal het podium betreden en de boeren te woord staan. In verband met de aanrijdroutes van hulpdiensten is in overleg met de autoriteiten en het RIVM besloten om de demonstratielocatie niet bij het instituutsgebouw te houden. FDF roept boeren dan ook op om niet op eigen houtje naar het RIVM te gaan.

<<Ook Bakkerij Nollen doet mee aan de actie

 
Daarna is het de bedoeling dat de trekkers, onder politiebegeleiding, naar Den Haag gaan, waar ze, naar verwachting van Van Maanen, tussen 12 en 2 uur zullen aankomen bij de Koekamp, een locatie nabij het Malieveld. Daar wacht eenzelfde programma als vorige week: met boeren en politici als sprekers op een podium. Hoe de dag afloopt is nog niet duidelijk. De organisatie laat dit afhangen van de opstelling van de aanwezige politici. Desgevraagd kan Van Maanen hier geen harde eisen aan verbinden. “Het is afhankelijk van de reactie van beleidsmakers, maar ik geloof niet dat er zomaar iets gaat veranderen.” Minister Schouten zal dit keer niet aanwezig zijn, aldus het ministerie. Dit omdat ze nog in gesprek is en gaat met de actievoerende boeren.
 
Acties op woensdag en donderdag moeten vreedzaam verlopen
Als het dus aan de organisatie ligt, zullen boeren de hele nacht in Den Haag blijven. Op donderdagochtend is een boer-burgerontbijt, waarbij het publiek wordt bedankt voor zijn geduld en als goedmakertje voor de veroorzaakte overlast. Hiervoor zijn boeren en agrarisch-gelieerde bedrijven benaderd om producten te doneren. De planning is dat dit alles plaats gaat vinden bij de Hofvijver. Ook hiervoor zijn de nodige afspraken met autoriteiten gemaakt.
De organisatie benadrukt naar de deelnemers toe dat het protest vreedzaam en publieksvriendelijk moet verlopen. Naar aanleiding van de gewelddadige acties van boeren in Groningen, zijn de regels voor trekkerchauffeurs aangescherpt, boeren mogen bijvoorbeeld geen giertanken of stroblazers achter de trekker meenemen.