Henk Morsink bij KBO Hengevelde.

Henk Morsink vertelde boeiend over protocollen die horen bij Nederland en de Oranjes.

Hoe hij als de vertrouwenspersoon, voor wat betreft de veiligheid, dicht bij Beatrix als koningin stond en later bij koning Willem Alexander.

Geweldig te horen en te zien welke gasten worden uitgenodigd voor een bijzondere gelegenheid van het koningshuis. En wie dan komen en waarom ze komen ligt vast in afspraken of in tradities.

Dat de beveiliging zodanig geregeld wordt dat de aanwezigen niet het gevoel hebben bewaakt te worden is heel belangrijk.

Ook was interessant te zien hoe de Koninklijke familie reist. Van paarden en koetsen. Van auto’s en boten. Van trein en vliegtuig.

Hoe gasten ontvangen konden worden door de koningin en later de koning. De zalen waar gedekt kan worden voor 500 en een enkele keer voor 1500 gasten. En dat de gasten zelf soep opscheppen in hun bord terwijl er per twee gasten één lakei achter staat. Bij zoveel gasten bestaat het toetje nooit uit ijs. Heel begrijpelijk.

Ook was indrukwekkend het verhaal en de beelden rond de troonswisseling van koningin Beatrix naar koning Willem Alexander. Mooi dat ook daar tradities in ere worden gehouden.

Henk Morsink is terecht trots op zijn loopbaan bij defensie en het koninklijk huis. Hij vindt het heel mooi dat twee zoons van hem in zijn voetsporen treden.