Herman Brood in het dorp

Mick Jagger fietste door Amsterdam. Soms wil een grote ster maar al te graag een uurtje of een dag of misschien wel een paar jaar incognito door het leven gaan. Herman Brood, de beroemde rockmuzikant, vond in 1986 even zo’n moment in Hengevelde. Sommige dorpsgenoten weten dat nog wel. Op de Zomerfeesten zou hij dat jaar met zijn Wild Romance weer eens optreden. Herman arriveerde die dag nogal vroeg in het dorp en besloot daarom eerst maar even wat rond te kijken. Zo liep hij café De Gebrande Waateren binnen en nuttigde daar een paar jonge jenevers. Zittend op een barkruk had Herman aan de toog een prettig gesprek met uitbater Bernard Varenbrink. Bernard wist eerst niet precies welke klant bij hem aan de bar zat, maar vermoedde wel dat het een artiest was die moest optreden op het feestterrein tegenover zijn bedrijf.

“Het is Herman Brood die daar zit”, zei een klant tegen hem.
“Prima”, zegt Bernard. Rockmuziek à la Brood was niet zo aan hem besteed.
Niettemin was het gezellig daar aan het schap van de Gebrande Waateren. Zelfs Bernards achtjarige zoon Arno klom nog een paar minuten naast oom Herman op de barkruk. Ook dat heeft volgens de overlevering een geanimeerd gesprekje opgeleverd tussen de rockster en de jongen met achter het schap de toch wel trotse vader.
Toen Herman Brood zijn derde jenevertje achterover had gegooid, stond hij op en liep naar de naast het café gelegen Petrus en Pauluskerk, alwaar de avondmis van 6 uur reeds begonnen was. Daar trok Herman zich weinig van aan. De kerkgangers hadden die avond weinig aandacht voor de prekende pastor, want niemand minder dan Herman Brood wandelde door de kerk. Hij bekeek de kruiswegstaties aan de muren, volgde zelfs de mis vanuit de achterste bank nog een tijdje en vertrok.

Teruggekomen bij De Gebrande Waateren nuttigde hij andermaal drie jonge jenevertjes en begaf zich daarna naar de kleedkamer van zijn band. Geïnspireerd als nooit tevoren trakteerde hij die avond een volle tent op een fantastisch optreden.

Dat waren nog eens Zomerfeesten, want dezelfde avond speelde ook nog de Golden Earring….