Het laatste kunstje van Annie: Senioren Hengevelde in Brussel

Bezoek Senioren Hengevelde aan Europarlement een ervaring op zich

Woensdagmorgen vertrok in alle vroegte een 60-tal leden van de Senioren Hengevelde naar Brussel voor een bezoek aan het Europarlement in Brussel.

KLIK HIER VOOR EEN FOTOALBUM

Op uitnodiging van Europarlementariër Annie Schreijer, die binnen enkele weken de politiek verlaat, kregen ze een laatste kans om de plek waar Europa samenkomt voor wetgeving en overleg te leren kennen. In het gebouw zelf struikel je over de bezoekersgroepen. Annie Schreijer-Pierik ontving er al honderden, deze week haar allerlaatste.

Zoals in elk parlementsgebouw kan het ook in Brussel dringen zijn in de ledenbar en druk in de wandelgangen. Maar vandaag staat het helemaal vast bij de roltrap. Beneden kun je er niet op: een touringcar heeft zojuist zijn lading gelost: de leden van de Katholieke Bond voor Ouderen uit Hengevelde. Boven kun je er niet af: daar staat Annie Schreijer-Pierik ze één voor één de hand te schudden. Dat gaat, gezien de snelheid van de roltrap, maar net goed.

Könnten Sie bitte etwas weiter weg stehen? Maar nee, de rest van Europa moet maar even geduld hebben. En heeft dat, want hier kennen ze ‘Annie’ net als eerder in de Tweede Kamer als kampioen contact houden met de achterban. Schreijer-Pierik zit namens het CDA al 10 jaar in Brussel, haar katholieke plaatsgenoten van vandaag zijn de allerlaatste groep die ze ontvangt: ze stopt als parlementariër. “Ik weet nog dat ik het Rijssens Mannenkoor had, 150 man. Die hebben hier nog staan zingen”, vertelt ze. “Alleen kwamen ze ineens met driehonderd: de vrouwen waren ook mee.”

Een immens bouwwerk met grote vergaderruimtes, eetzalen, openbare plekken en mogelijkheden voor de media als krant, radio en tv-opnames. Centraal in de hal een kunstwerk dat bij een aanraking trillingen en geluid doorgeeft naar hogere etages. Een symboliek die de verbondenheid aangeeft van de betrokken landen op elkaar: Zelfstandig, maar vooral ook samenwerkend.

Annie ontving ons op een plek waar ze zich de afgelopen jaren helemaal thuis heeft leren voelen, namelijk een grote zaal waar de landbouwpolitiek wordt besproken en vastgesteld. Hier in deze ruimte nodigde ze een paar mensen uit die in haar politieke carrière belangrijk waren geweest.

Ben Eshuis die met haar in de gemeenteraad heeft gezeten en later wethouder werd, maar ook Willie Elferink die destijds haar grote adviseur was en Jan Put als politieke betrokkene.
Voorgesteld werd ook de komende nieuwe fractievoorzitter van het CDA in Europa, namelijk Tom Berendsen, een sympathieke jonge kerel met ambitie.

En Annie zou zichzelf niet zijn als ze ook niet de kans aangreep om haar werk van de afgelopen jaren fanatiek en gedreven te verdedigen ten behoeve van de agrarische sector. De vraag of de mens nog steeds de juiste rentmeester voor de natuur is, leverde een fel verweer van haar kant op.

Een heerlijke en goed verzorgde lunch

Na een heerlijke en goed verzorgde lunch en een wandeling door het grote gebouw, kregen de leden een uitleg over het functioneren van een Europarlementariër en vooral ook de rol die Annie zelf heeft behartigd.

Tot slot van de dag werd een bezoek gebracht aan de grote plenaire zaal waar alle 705 Europarlementariërs samen komen om gezamenlijk te vergaderen en te stemmen over wetsonderwerpen. In deze zaal kan elk lid zijn/haar eigen taal spreken en zorgen tientallen tolken voor de vertaling via een hoofdtelefoon.

Al met al was het de moeite waard om deze toch lange dag te maken om te leren dat Europa belangrijk is voor iedereen.

Ook het weer zat mee

Terwijl Schreijer-Pierik haar gasten in de vaste vergaderzaal van de Landbouwcommissie begint uit te leggen wat ze hier zoal doet, staat de volgende groep al op de stoep: de Seniorenverenigingen uit Moergestel, Oisterwijk en Haaren komen voor CDA-lijsttrekker Tom Berendsen. Zo ontvangt het Europees Parlement elk jaar een half miljoen bezoekers, zeg maar 10.000 bussen vol. Voor de kosten is er een tegemoetkoming. Alleen de broodjes onderweg moeten de reizigers zelf verzorgen.

Dank aan Annie en haar medewerkers, maar ook aan de beide chauffeurs die ons ook weer veilig thuis brachten.