Het regende zonnestralen bij zesde Verlichte Avondwandeling in Markvelde

Afgelopen vrijdag- en zaterdagavond vond de jaarlijkse verlichte avondwandeling door het Markveldse buitengebied plaats. Met om de tien meter een waxinelichtje werd de vijf kilometer lange tocht door weilanden, langs beken en door bosstroken verlicht. En hoewel het weer, vooral op de zaterdag, de organisatie ernstig in de steek liet werd er volop genoten door de vele deelnemers. Op vrijdag kwamen naar schatting een kleine duizend wandelaars naar ’t Lammershoes alwaar de tocht begon. Zij zagen onderweg in het thema “een reis door de tijd” vele hartverwarmende verlichte uitbeeldingen en voorstellingen. Nog een tegenvaller voor de organisatie was het technisch mankement in de door scouting Neede vervaardigde touwbrug over de Schipbeek, waardoor deze op het laatste moment, een half uur voor aanvang, uit de route genomen moest worden. Het enthousiasme van de wandelaars was er niet minder om.

Zij genoten van de in steeds wisselende kleuren verlichte fonteinen in de Schipbeek, maar ook van de waarheidsgetrouwe kopie van de Flintstones-auto op de wal. Verder in de route had een buurt een levend theaterspel opgetuigd rondom de communicatie in de loop der tijden. Eenmaal binnengetreden door de grote staande klok liep het publiek twee levende holbewoners tegen het lijf, die hun rotstekening lieten zien. Daarna enkele indianen die met rooksignalen elkaar berichten doorstuurden en verder meer moderne communicatieapparatuur als wandelende mobieltjes.

Ook een sneer naar de plaatselijke politiek bleef niet uit door de verlichte mededeling dat in het Noordijkerveld de glasvezelaanleg nog steeds toekomstmuziek is. Ondertussen was na het gratis kopje koffie al een reis gemaakt door zeven groene bruiloftsbogen, van pas getrouwd tot diamanten feest. In de authentieke schuur op het erve Kimmels kon de inwendige mens versterkt worden en had de historische kring Deep’n gezorgd voor een geschiedkundige terugblik.

Verder ging de tocht langs de beek en door de weilanden. De boerenluchten zorgden hier voor extra accent op de landelijke uitstraling. Prachtig verlicht waren de vele fietsen die in een rijwielhistorisch museum niet zouden misstaan. De route werd afgesloten met een mooie inkijk in de toekomst als de opwarming van de aarde nog verder vorm aanneemt: “Markvelde aan Zee” met een uitgebreid zeestrand ter hoogte van waar nu het schoolgebouw staat.

Logischerwijze was de opkomst op de verregende zaterdag minder, maar het plezier dat de bewoners uit de buurtschap Markvelde met elkaar moeten hebben gehad bij de voorbereiding van deze wederom bijzonder geslaagde Verlichte Avondwandeling zal er niet onder hebben geleden. Wie zich nu door de weergoden heeft laten beïnvloeden om het te laten afweten, heeft een bijzonder fraaie uitgave van deze prachtige traditie gemist. Volgend jaar in het eerste weekend van oktober is er een nieuwe kans.