Höfte mei online: Als het regent in mei, is april voorbij

Het weer laat zich niet sturen. Dat maakt ook dit voorjaar ons weer duidelijk. Opnieuw hebben we te maken met de grilligheid van de natuur. Waar maart en april bijzonder nat waren, keerde het tij in de maand mei?
Vooralsnog wel. Overal waar je het platteland betreedt is het weer het onderwerp van gesprek. We gingen de afgelopen jaren in slechts enkele weken van kletsnat naar kurkdroog. Neerslag van enige betekenis viel er niet meer, in 2024 is dat anders.

“Natte akkers en uitgesteld zaai- en pootgoed: ‘Loonwerkers straks helemaal dol’ kopte TC Tubantia onlangs. De aardappels hadden een maandje geleden al de grond in gemoeten, de mais loopt ernstige vertraging op. Boeren in de tuin- en akkerbouw worden nog steeds geraakt door de regen. Hun akkers en velden staan nog altijd onder water. De telers hebben deze hoeveelheid water, in deze tijd van het jaar, nog nooit meegemaakt. De gronden zijn nog altijd zo verzadigd, dat enkele millimeters neerslag op sommige plaatsen al te veel is. Het einde van vorig jaar en het begin van dit jaar waren extreem nat.

Dit is het moment dat boeren moeten zaaien. Om dat te kunnen doen, moeten ze met tractoren op de akkers kunnen. Met die natte omstandigheden is het erg lastig om landbouwvoertuigen in te zetten. De percelen zijn moeilijk begaanbaar en niet geschikt voor het werk dat er moet gebeuren. De werkzaamheden die nu zouden moeten plaatsvinden zoals mesten en zaaien, worden dus opgeschoven. Dat opschuiven brengt lagere opbrengsten met zich mee.

In de tweede helft van mei kan de korte broek waarschijnlijk weer aan; We gaan het zien……….

KLIK HIER voor de nieuwe Höfte of op het icoontje bovenaan de site.