Jan Mulleman blikt terug op MHT, Mond-harmonica-therapie Hof van Twente

Op maandag, 11 februari van dit jaar startte in Kulturhus de Marke in Hengevelde een lesgroep mondharmonicaspelen onder de naam de naam MHT Hof van Twente. MHT staat voor mondharmonicatherapie. Jan Mulleman hierover: "Ik mag aan deze lesgroep les geven. De achttien deelnemers hebben zich aangemeld op hun ademhalingsspieren te trainen. En dat doen ze ook! Maar tegelijkertijd is het ook aan mij om de deelnemers iets meer te leren over muziektheorie. En als extra probeer ik mijn liefde voor de muziek aan hen over te brengen. De achttien deelnemers komen uit de regio: Gelselaar, Beltrum, Delden, Borculo, Haaksbergen, Neede, Goor en Hengevelde. Het geven van mondharmonica les aan senioren zonder muzikale kennis is een mooie uitdaging. Dat men overal vandaan komt, maakt het extra leuk: het vormen van een hechte lesgroep."
"In het openbaar muziek maken is voor veel muzikanten vaak spannend. Omdat spanning (zeker stress) de ademhaling negatief beïnvloedt, probeer ik deze spanning zoveel mogelijk weg te nemen. Men moet het spelen (ook in het openbaar) leuk vinden. En dat is het tenslotte ook.
 
Woensdag, 18 december heb ik bij de Herberg de Gebrande Waateren in Hengevelde met de lesgroep een gezellige kerstlunch gehad. De beheerder van de herberg had de zaal mooi in kerstsfeer gebracht. Voorafgaande aan de lunch hebben we met z’n allen samen kerstliederen gespeeld. Als extra mochten de mondharmonicaspelers die dat wilden als solist of als duo een lied naar eigen keuze over een professionele geluidinstallatie spelen.
 
Het muziek maken over een geluidinstallatie (met een microfoon voor je neus) geeft een extra spanning. Maar het is ook erg leuk om dit te doen. Het deed mij goed dat een groot aantal mondharmonicaspelers achter de microfoon ging staan om hun lied te spelen. Het gaat mij er dan niet om of men het lied goed of fout speelt. Men moet het vooral leuk vinden.
 
Natuurlijk vonden de meesten het wel wat spannend (wie niet?), maar de glinsteringen in de ogen en de opmerkingen achteraf vertelden mij ook dat men het inderdaad erg leuk vond om het te doen. Een van de vrouwelijke deelnemers aan MHT Hof van Twente maakt ook deel uit van een folklore-dansgroep. In traditionele kleding verhaalde zij in het dialect over van alles wat men vroeger (misschien nu ook nog wel) met één vaatdoek thuis deed. En dat net voor het eten (grapje)."
 
 
Als gast had ik een midwinterhoornspeler uitgenodigd die buiten bij de put van de herberg zijn muzikale kunsten liet horen. Daarna mochten de mondharmonicaspelers binnen de uitdaging aangaan om ook geluid uit een midwinterhoorn te krijgen. En dat lukte bij sommigen ook nog!
 
 
Daarna was het tijd voor de goed gevulde tafel!"
 
 
Jan Mulleman