Joost Varenbrink viert 10-jarig jubileum bij JeugdOrkest Nederland en blikt terug
Wegdammer Joost Varenbrink heeft donderdag zijn 10e zomertournee met het JeugdOrkest Nederland afgesloten. Het JeugdOrkest Nederland, afgekort JON, is het Jong Oranje voor klassieke muziek. Musici tussen de 14 en 21 jaar uit heel Nederland kunnen jaarlijks auditie doen en spelen gedurende het seizoen in 3 projecten onder de bezielende leiding van één van Nederlands vooraanstaande dirigenten; Jurjen Hempel.
Een mooie prestatie van Joost, die hier 10 jaar geleden bij toeval inrolde. “Ruim tien jaar geleden ben ik door één van mijn beste vrienden, Erik Klinkhamer, gevraagd of ik zin had om ‘een’ keer mee te rijden aangezien ze geen chauffeur hadden. Erik had eerder vanaf zijn 14e in het orkest gespeeld als slagwerker en is daarna gevraagd om de bagageploeg te ondersteunen, alleen had hij zijn rijbewijs toen nog niet… De term ‘bagageploeg vergt misschien enige uitleg…”, vertelt Joost.
“Je moet je namelijk voorstellen dat alle orkestleden eigenlijk zelf hun eigen instrument meenemen maar al het slagwerk is in eigen beheer van het JON. En voor dat laatste zijn wij dan ook zelf verantwoordelijk voor het vervoer, dat betekend dat voor ieder project wij de pauken, groot slagwerk, harpen en ook contrabassen vervoeren. Veel en redelijk zwaar instrumentarium en dan door Nederland en in het buitenland (afgelopen 2 weken ruim 4400 km asfalt afgelegd). Daarnaast repeteerde het JON eerder altijd in Nijverdal en werd er bij het begin en na afloop van ieder project de bagage ook met de slagwerkbus van de jeugdherberg naar het station gereden.
Dat eerste weekend in 2006 beviel zeer goed, de groep is ieder jaar zo gemengd maar ook zo geweldig sociaal en gezellig.
Erik Klinkhamer en de toenmalig productieleider hebben mij later dat jaar gevraagd of ik niet wat meer wilde doen als vrijwilliger en zodoende is het daar allemaal gestart.
Erik en ik zijn destijds allebei volledig vrijwillig begonnen onder de naam “bagageploeg”, maar dat laatste is dekt tegenwoordig de lading niet meer helemaal aangezien we nu vrijwel alleen nog maar instrumenten vervoeren en onder andere verantwoordelijk zijn voor de op- en afbouw van de podia; de enige bagage die we nog vervoeren zijn onze eigen koffers!
Niet alleen de term bagageploeg is gewijzigd maar ook de functie, sinds 2 jaar ben ik echt verbonden aan het JON en heb ik een functie als orkest-assistent. Wegens zwangerschaps- en ouder-verlof van onze toenmalig productieleider kreeg ik de kans om een gedeelte van haar uren over te nemen. Dit betekende onder meer dat ik naast alle randzaken omtrent podia en vervoer ook verantwoordelijk was voor een groot deel van de productietaken tijdens onze tournee naar Wenen en ben ik ook zeer nauw betrokken geweest bij de tournee naar Canada vorig jaar mei.
De tournee naar Canada was overigens op verzoek van de Nederlandse Ambassade in Canada ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding en koste ontzettend veel tijd om voor te bereiden met hele leuke logistieke uitdagingen voor mij.
Dit jaar bestond het orkest uit 76 personen maar we hebben ook al eens met bijna 100 orkestleden gespeeld (seizoen 2010-2011, toen speelde we onder andere Gustav Mahler’s eerste symfonie).
We hebben jaarlijks dus 3 vaste projecten (kerst, voorjaar en de zomer) en tussendoor ook af en toe kleine concerten vaak met een kleinere bezetting. Zo kun je leden uit het orkest jaarlijks nog zien spelen tijden het Kinder Prinsengracht Concert en hebben we ook al eens in de televisieshow van Paul de Leeuw opgetreden.
De afsluiting van ieder seizoen vindt ieder jaar plaats met een buitenlandtournee in de zomerperiode. Polen, Italië, Zuid-Frankrijk, Spanje, Duitsland, Schotland, Tsjechië, Canada zijn al de plekken waar ik met het orkest ben geweest. En ieder jaar eindigen we met een slotconcert in een nagenoeg uitverkocht concertgebouw (https://www.youtube.com/watch?v=88Z2iU-B8f8& opname AVRO klassiek concertgebouw 2011)”, besluit Joost.
Joost, bedankt voor je mooie verhaal! Hieronder nog enkele foto's.