Kast’n Keals trekken door de Hof van Twente

Niet schrikken van de kop van dit artikel, de kast’n keals zijn 6 vriendelijke mannen van de vrijwilligers timmerploeg van de Stichting Hofvogels. Voor de bescherming van de vogels moeten we zorgen voor minimaal 2 zaken een gezonde leefomgeving en voldoende broedgelegenheid. Om die reden onderhoud de Stichting ruim 900 kasten voor uilen, roofvogels, zangvogels en ook vleermuizen.

Onderhoud betekent dat de Kast’n Keals in de herfst druk zijn met het maken van de kasten in de werkplaats van Alfons Weernink aan de sluisstraat in Delden. Dit jaar alleen al 30 steenuilenkasten, 8 bosuilenkasten, 24 spreeuwenkasten en enkele torenvalkkasten.

Nu was het moment om de geproduceerde kasten in het veld te gaan plaatsen. Naast het vervangen van oude kasten die vaak 10 tot 15 jaar dienst hebben gedaan, worden ook weer nieuwe locaties voorzien van een kast in de hoop dat de vogels ze in het voorjaar weten te vinden.

Vorige week waren de Kast’n Keals al druk geweest in de omgeving van Delden en Markelo, en deze week waren door de coördinator Wim Jager 2 werkdagen ingepland. Vrijdag werden kasten geplaatst in Hengevelde en Ambt Delden en zaterdag waren Bentelo, Diepenheim en Hengevelde aan de beurt.

Onder soms bijna winterse omstandigheden werden zaterdag verschillende steenuilen kasten geplaatst en vervangen. In een van de kasten zat een steenuil, deze is nadat de nieuwe kast was opgeleverd weer in de kast geplaatst, dat moet goed komen.

Een andere kast hebben we laten hangen omdat er een eekhoorn zijn overwinteringsverblijf van had gemaakt, na de winter zal deze kast worden verhangen.

Spijker loze ophanging

Deze week hadden we een noviteit met een nieuwe methodiek voor het ophangen van een kast aan een boom. Niet iedere boom eigenaar wil dat er schroeven worden gebruikt voor het ophangen van de kast, dit omdat dat problemen geeft als de boom ooit gezaagd wordt tot planken. Daarom is door Alfons een “spijker loze” ophanging bedacht, die zaterdag voor het eerst in het veld is gemonteerd voor de plaatsing van een steenuilen kast in een eik van het landgoed Weldam. Als dit systeem goed functioneert dan zal het vaker worden toegepast.

Nog 1 weekend gaan de mannen op pad en dan zijn ze klaar voor het komende seizoen. Ondanks dat wij vaak geholpen worden met het verkrijgen van hout, kost het stichting Hofvogels dit jaar 3000 euro, daarom als u ons wilt sponsoren , ga dan naar onze website www.hofvogels.nl en gebruik de doneerknop (stichting heeft de ANBI status, dus giften fiscaal aftrekbaar).

De Kast’n Keals en de vogels zijn u dankbaar.