Kniepertjes aan de Pieperiet inmiddels traditie

 

Kniepertjes bakken is ook Twentse  oudejaarstraditie, zo ook aan de Pieperiet in Hengevelde.  Meer dan tien jaar geleden, met onder andere Ton ten Hagen en Tonnie Tuinte in de gelederen is destijds de oeroude traditie opgepakt . Een buurtbewoner:”Dit loopt al enige tijd ja, waarbij vooral opgemerkt dient te worden dat het proces belangrijker wordt geacht dan het resultaat haha! Vele zogenaamde ‘kniepertjes’ worden er geproduceerd, zoveel zelfs dat we er vaak zoveel over hebben en ons na enkele dagen afvragen:: ”Zal deze nog goed zijn?”
De wafels stonden symbool voor het nieuwe jaar dat nog opgerold moest worden en de naam kniepers slaat op het samenknijpen van het deeg tussen de twee scharnierende delen van het ijzer.


Een kniepertie (knijpertje of kniepertje, soms ijzerkoek) is een zoete, dunne harde wafel die traditioneel rond de jaarwisseling wordt gebakken en gegeten in met name Drente, Groningen (kniepertjes, kniepkoukies),Twente (knieperkes), en de Achterhoek.

Knieperties worden gebakken in speciale wafelijzers. Vroeger waren dit gietijzeren knijpijzers die boven het haardvuur werden gehouden. Nu worden elektrische wafelijzers gebruikt.

Het meest lijken knieperties nog op oubliehoorns zoals gebruikt voor schepijs, echter het recept is anders: zoeter, en met kaneel. Direct na het bakken, als het baksel nog warm is, kan het rond een stokje opgerold worden. Na afkoelen blijft een knapperig, hol rolletje over, dat door sommige mensen volgespoten wordt met slagroom. Anderen verkiezen een platgehouden kniepertje.

Oprollen

 

 

Volgens de traditie behoren de wafeltjes in december plat, als kniepertie, gepresenteerd te worden en vanaf nieuwjaarsdag als nieuwjaarsrolletje (of rolletje of rollechie(n)). De gedachte hierachter is dat in december het oude jaar zich volledig heeft ontvouwen. Op nieuwjaarsdag symboliseert het rolletje het onbekende nieuwe jaar. De platte versie wordt vooral in Drenthe en Overijssel gegeten, de opgerolde versie (nieuwjaarsrolletjes) meer in Groningen, Twente en de Achterhoek.

Kniepertjes kennen een andere receptuur dan rolletjes. Beide worden in eenzelfde wafelijzer bereid. Rolletjes worden gemaakt van een vloeibaar beslag dat in het ijzer wordt geschonken. Na enkele seconden wordt het uit het ijzer gehaald en vlug rond een houten stokje opgerold tot een rolletje. Eenmaal afgekoeld kan het desgewenst opgevuld worden met slagroom.

Kniepertjesbeslag is een soort deeg. Dit wordt in kleine bolletjes gerold die vervolgens in het ijzer geplaatst worden. Na enkele minuten is het wafeltje gaar en kan het uit het ijzer verwijderd worden om af te koelen en gegeten te worden.