Koning-Willem Alexander op bezoek in Hengevelde: “Ik ben trots”

Koning Willem-Alexander bracht dinsdagmiddag een bezoek aan Hengevelde. Dagen, weken en misschien wel langer aan voorbereiding zaten erin voor menig Hengeveldenaar, die in het diepste geheim bepaalde voorbereidingen moesten uitwerken.
Mark Tuinte, voorzitter SSGH over de feestelijke dag: “Ik ben trots om te zien dat we dit  met elkaar kunnen in Hengevelde. Toch een signaal dat we als gemeenschap Hengevelde met bijzondere dingen bezig zijn. De Marke zag er na een weekend Revue weer spik en span uit. Complimenten aan de carnaval en de vrijwilligers van de SSGH dat ze dit in zo’n korte tijd voor elkaar hebben gekregen, grote klasse. Ik wil iedereen die vandaag z’n steentje heeft bijgedragen enorm bedanken. Ik had de afgelopen weken een hotline met de gemeente Hof van Twente. Fantastisch dat we dit samen kunnen. De koning was zeer toegankelijk en super goed voorbereid. Hij wist van de problemen in Hengevelde omtrent de huidige accommodaties. Hij had zich goed ingelezen en wist van onze uitdagingen en plannen. Super leuke en eervolle ervaring om dit met inwoners ondernemers, verenigingen en vrijwilligers te mogen doen.”

Klik HIER voor een fotoalbum.

Mark Tuinte glundert van trots. De Koning heeft een ontmoeting met de jeugd van WHC

Dinsdagmiddag klokslag 14.00 uur arriveerde de Koning onder de nodige begeleiding dan aan de Slotsweg bij Erve Groot Wegereef, alwaar eigenaren Wendy Doeschot en Alfons Pierik in gesprek gingen over de transformatie van boerderij naar B&B.
KLIK HIER voor een video

Ook burgemeester Ellen Nauta en wethouder Harry Scholten schoven aan. Na dit gesprek kregen Clint Veelers (geitenhouder) en Jozef ten Heggeler (melkveehouder) de kans te vertellen over hun bedrijven met een bijdrage van Wilco Pasman van plattelandsontwikkeling.

Aan tafel voor een theetje bij Erve Wegereef

Vervolgens ging het gezelschap op naar Harrie en Gerda Pelle, waar zij vertelden over hun levensloopbestendige woning. Ook Mahmoud Jaafil (bewoner Marke III), Tonnie ter Doest (bewoner De Pellehof), Stephan ter Doest (mantelzorger) en Marcel ten Heggeler (aannemer) schoven gezellig aan om te vertellen over hun maatschappelijke ervaringen in het dorp.

Koning Willem Alexander en burgemeester Nauta: Bie oonze Harrie en Gerda

Afsluitend was het groot feest, waar veel kinderen met vlaggetjes Zijne Majesteit de Koning met veel vreugde onthaalden.
“Oei! Daar hadden we niet op gerekend. Nu moeten we even improviseren”, waren de woorden van de medewerker van de RIVD.
Onder begeleiding van Mark Tuinte, voorzitter Stichting Sport- en gemeenschapsvoorzieningen Hengevelde en Kulturhus de Marke werd de Koning door het pand gedirigeerd. Hier bekeek hij trainingen van WHC, Cupido en de gymnastiekvereniging.

Feest met de koning voor de dames van Cupido!

In de zaal was een tafel neergezet waar Koning Willem-Alexander in gesprek ging met Ellen Nauta, Mark Tuinte, Tim Leferink (voorzitter WHC), Tim Jongman (dorpscoöperatie Samen Hengevelde), Maurice Workel (voorzitter WVV’34) en Prins Carnaval Rob Pelle met zijn adjudant Philip Essink.

Twee hoogheden ontmoeten elkaar! De prins met de Koning!

Niet veel later wachtte de volgende ronde voor de Koning. Kasper Put, Leonie Hassink en Gijs Pierik hielden een presentatie hoe onze Zomerfeesten elk jaar om worden getoverd van een schapenweide tot een evenement met 25.000 bezoekers.

Kasper Put na afloop: “Het was een bijzondere ervaring. Uiteindelijk hebben we alles kunnen vertellen over de Zomerfeesten. De Koning was onder de indruk van het feest en het feit dat veel met vrijwilligers wordt gerealiseerd. Daarnaast gaf hij aan dat hij kon zien dat de krachten van het bedrijfsleven, verenigingen en vrijwilligers goed gebundeld worden. Ook konden we hem samen uitleggen hoe het subsidiesysteem werkt en dat we daarmee de leefbaarheid in zo’n gemeenschap bevorderen.  Daarnaast hebben we hem nog uitgenodigd voor een biertje met z’n gezin tijdens de komende editie. Daar moest hij wel om lachen.”

Ondernemers in gesprek met de Koning in Kulturhus De Marke

Afsluitend waren de ondernemers aan de beurt om het gesprek aan te gaan. Naast Ellen Nauta schoven Vincent Nollen, Norbert Kuipers, Martijn Tuinte, Roy Doeschot, Ellen te Riele en Veronique Beuving aan om het lokale ondernemerschap onder de loep te nemen. Nadat de Koning door vele kinderen onder luid gejuich werd uitgezwaaid, keerde hij huiswaarts alwaar Maxima met smart op hem zal wachten.

Norbert Kuipers na afloop: Volgens mij is het top verlopen. Gemoedelijk en vooral de saamhorigheid laten zien. Waar we als dorp trots op gaan. Waar we samen veel voor elkaar krijgen.”

Ellen te Riele gaf na afloop bij de redactie aan: “De middag met de koning stond in het teken van noaberschap. En dat zie je dus ook terug in Hengevelds ondernemerschap. Binnen de ondernemersvereniging SIO vieren we feest met elkaar, maar we zijn er ook om elkaar te helpen als het tegenzit. Koning Willem Alexander vond het bijzonder te horen dat we al in 2008 vanuit SIO een netwerk voor vrouwelijke ondernemers hadden opgericht. Geen theekransje, maar 4 x per jaar een middag of avond rond thema’s die ons aanspreken. Zo waren we rond het thema ‘bekendheid geven aan je bedrijf’ al eens te gast bij Raymond Wegdam. En weer met als belangrijkste doel: het elkaar helpen en inspireren. Tijdens die bijeenkomst spreek je elkaar en leer je elkaar beter leren kennen zodat – als het nodig is – je weet bij wie je moet zijn. In zo’n klein dorp weet je veel van elkaar, maar je bent er ook voor elkaar als het nodig is. Dat beaamde de Koning. Hij vond bijzonder te ervaren dat ook ondernemers – groot én klein – zo betrokken zijn en zelf ook als vrijwilliger aan de lat staan in allerlei verenigingen en besturen. Dat maakt een gemeenschap in een dorp als Hengevelde zo sterk.

Nou ja, en zoals velen gezegd zullen hebben: hij was écht geïnteresseerd in ons verhaal. Je merkte dat hij zich goed voorbereid had. Hij maakte nog net geen handstand op verzoek, maar verder was bijna elk foto verzoek bespreekbaar en stond hij weer met een grote glimlach klaar”.

Uitzwaaien maar! "Oei! Daar hadden we niet op gerekend. Nu moeten we even improviseren"
Bij Erve Groot Wegereef liet de koning nog een persoonlijke boodschap achter!

Hieronder enkele video’s

In de Marke
Koning Willem-Alexander arriveert in Snakenborg in Hengevelde
Koning Willem-Alexander komt aan bij Kulturhus De Marke
Op bezoek bij onze Zomerfeesten
Koning Willem Alexander in gesprek met de ondernemers