‘Kook en zo’ met Wegdamnieuws: Alfons Assink (2)

In deze corona tijd vraagt het ook iets van de redactie van Wegdamnieuws: De doelstelling is en blijft om iedere dag nieuws te brengen. Om van de nood een deugd te maken is er een nieuwe rubriek in het leven geroepen: 'Kook en zo' met Wegdamnieuws'. Er zijn meerdere Hengeveldenaren benaderd om recepten aan te leveren waar het gemiddelde huishouden in Hengevelde en omstreken daadwerkelijk iets aan heeft. De tweede editie is voor Alfons Assink afkomstig uit horecafamilie Assink, inmiddels gepensioneerd maar zijn sporen zeker verdiend op het gebied van koken. Menig Tukker heeft in Alfons zijn werkzame leven mogen genieten van zijn lekkernijen, Wat staat er op het menu?  Alfons: "Een ovenschotel met rode kool. Eenvoudig te maken maar overheerlijk.  Je kunt het eventueel 's morgens al helemaal voorbereiden en dan hoef je hem 's middags alleen nog maar in de oven te schuiven!"

Ovenschotel van rode kool:

Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:

Hachee

500 gram rundvlees in blokjes gesneden

2 uien gesneden

2 laurierbladen

4 kruidnagels

2 theelepels tomatenpuree

1 deciliter azijn

1 kopje water

Peper en zout

0,5 eetlepel suiker

40 gram boter

40 gram bloem

Bereiding:

Vlees bestrooien met peper en zout en bak het daarna mooi bruin in de boter, voeg de ui toe en dit nog even mee fruiten en voeg daarna de tomatenpuree toe. Dit nog even op een laag pitje door laten sudderen zodat de tomatenpuree kan ontzuren en voeg daarna de bloem toe. Dit geheel roeren en na ongeveer een minuut voeg je azijn en water toe, dit geheel mooi glad roeren. Laat de saus nog even doorkoken en voeg dan de laurier waarin je de kruidnagelen hebt ingestoken en de suiker toe. Dit geheel ongeveer 1,5 uur of iets langer onder af en toe roeren zachtjes door laten sudderen totdat het vlees mooi mals is geworden daarna laurier met de kruidnagelen verwijderen en het geheel nog naar eigen inzicht op smaak maken door indien nodig nog wat peper, zout of suiker toe te voegen.

Rode kool

500 gram gesneden rode kool

5 gram zout

40 gram suiker

0,3 liter water

1 dl. Azijn

1 dl. bessensap

1 theelepel vruchtenjam

2 laurierbladen

4 kruidnagelen

2 zure appelen

2 plakken ontbijtkoek

Bereiding:
Rode kool opzetten met water, azijn, bessensap, zout, suiker, laurierbladeren met daarin de kruidnagelen gestoken. Als dit geheel aan de kook is de jam toevoegen en de in stukken gesneden appelen. Laat de kool, onder af en toe roeren, zachtjes gaar koken gedurende ongeveer 1 uur, dan de in kleine stukjes gesneden ontbijtkoek (zie foto links) toevoegen en dit goed mengen en dan is het geheel, nadat je de laurierbladeren eruit hebt gehaald, na 15 minuten klaar.

Aardappelpuree

1 kg. Aardappelen

10 gr. zout

Witte peper

0,5 liter melk

60 gram boter

2 eieren

Bereiding:

Aardappelen opzetten met water en zout tot ze gaar zijn. Hierna afgieten en met een stamper of mixer fijn maken onder toevoeging van de melk en boter en iets witte peper. Zodra dit geheel mooi glad is de opgeklopte eieren toevoegen en heel goed door het geheel mengen.

Nadat je de drie onderdelen gereed hebt pak je een ovenschaal die je hebt ingevet met wat boter en ga je het geheel in lagen verdelen in de schaal. Allereerst de hachee daarna de rode kool en vervolgens de puree. De puree strijk je mooi glad met een spatel en indien je wilt kan je er met de vork wat figuren in maken. Vervolgens het geheel bestrooien met wat paneermeel, voor een mooi bruin korstje, en zet je het ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden.

Lekker erbij is eigengemaakte appelmoes.

Appelmoes

1 kilo zure appelen

half kopje water

150 gram suiker

Citroensap

Bereiding:

Appelen schillen en in vieren delen en deze in de pan doen en besprenkel ze met wat citroensap, water en suiker toevoegen en kook dit geheel, onder af en toe roeren, zachtjes gaar in ongeveer 20 minuten en klop dan het geheel mooi glad. Je kunt eventueel indien nodig nog wat suiker toevoegen maar dit geheel naar eigen smaak en laat dan het geheel afkoelen.

Eet smakelijk!

 Alfons Assink