‘Kook en zo’ met Wegdamnieuws: Alfons Assink (4)

In deze corona tijd vraagt het ook iets van de redactie van Wegdamnieuws: De doelstelling is en blijft om iedere dag nieuws te brengen. Om van de nood een deugd te maken is er een nieuwe rubriek in het leven geroepen: 'Kook en zo' met Wegdamnieuws'. Er zijn meerdere Hengeveldenaren benaderd om recepten aan te leveren waar het gemiddelde huishouden in Hengevelde en omstreken daadwerkelijk iets aan heeft. De vierde editie is voor Alfons Assink afkomstig uit horecafamilie Assink, inmiddels gepensioneerd maar zijn sporen zeker verdiend op het gebied van koken. Menig Tukker heeft in Alfons zijn werkzame leven mogen genieten van zijn lekkernijen, Wat staat er op het menu? Alfons: "Pilaf! Eenvoudig te maken maar overheerlijk!”

Pilav met rijst (4 pers.) 

600 gram varkensvlees in blokjes gesneden
40 gram boter
3 uien grof gesnipperd
1 blikje tomatenpuree 70 gr
2 teentjes knoflook (knoflookpoeder kan ook)
2 theelepels paprikapoeder
Mespuntje sambal
2 theelepels ketjap
1 eetlepel gember sap
Zout en peper
Perziken uit blik (825 gram)
Eventueel iets aangemaakte maïzena (om te binden)
500 gram rijst

Bereiding:
De rijst gaarkoken in ruim kokend water en na 8 minuten afgieten en een kwartier laten rusten met het deksel erop.
Boter in de braadpan en wachten tot de boter bruin is en daarna het vlees toevoegen, bestrooien met peper, zout en paprikapoeder en het onder af en toe roeren mooi bruin bakken, gesnipperde ui toevoegen en dit nog even meebakken. Tomatenpuree, ketjap, knoflook en sambal toevoegen. Dit goed mengen en op een zacht vuurtje nog 2 minuten laten garen. Sap van de perziken en gember erbij doen en goed door elkaar roeren en dan nog ongeveer 20 minuten laten sudderen. Perziken in blokken of schijven snijden en vlak voor het opdienen toevoegen. Als de saus iets te dun is kun je met de aangemaakte maïzena het geheel binden. Serveren met rijst.
Tip:
Je kunt er ook rijst met gebakken spekjes bij serveren.
De rijst gaarkoken in ruim kokend water en na 8 minuten afgieten en afspoelen met koud water totdat deze koud genoeg is en vervolgens doe je het in een vergiet. Dit kun je al ruim van tevoren doen. Vervolgens een flinke scheut olie in de pan doen en ongeveer 125 gram dobbelsteentjes gerookt spek toevoegen. Dit even bakken en daarna voeg je de rijst in gedeeltes toe. Nu regelmatig met de spatel door de pan roeren en dit geheel een aantal minuten mee laten bakken. Voor de smaak en kleur kun je nog iets ketjap toevoegen.


Eet smakelijk