Leerlingen Petrusschool maken bestemmingsplan

Vrijdag 13 maart bracht groep zes van de Petrusschool uit Hengevelde een bezoek aan het gemeentehuis in Goor voor de ‘beroepenweek’. Het thema voor groep zes was het beroep architect. Maar voordat de architect een woning kan tekenen en de mensen de woning kunnen gaan bouwen moet er bij de gemeente een bestemmingsplan worden gemaakt.

Groep zes kreeg uitleg hoe dit in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.Eerst hebben de kinderen uitleg gehad over hoe een gemeente werkt, wat het verschil is tussen burgemeester en wethouders en welke rol een gemeenteraad heeft. Vervolgens werd  ingezoomd op de nieuwbouwwijk De Marke III in Hengevelde en werd uitgelegd wat er allemaal bij komt kijken voordat er huizen kunnen worden gebouwd. 

Daarna mochten de kinderen in groepjes aan het werk. Elk groepje kreeg een eigen rol: de gemeente, de projectontwikkelaar, de buurtbewoners, de speeltuinvereniging en de natuurwerk vereniging. Elke groep had een eigen opdracht. Zo moest de natuurwerk vereniging de beschermde ‘Clownsuil’ in het gebied houden en de projectontwikkelaar zoveel mogelijk huizen bouwen en geld verdienen. Als eerste maakte de groep de gemeente samen met de groep de projectontwikkelaar een plan. De andere drie groepen kwamen erbij om hun mening erover uit te spreken. De speeltuinvereniging wilde een veel grotere speeltuin, en de natuurvereniging wilde meer groen voor de Clownsuil die daar woont. De buurtbewoners wilden van alles een beetje, maar vooral duurzame energie. Uiteindelijk moest er een keuze worden gemaakt en werd gekeken welke belangen het sterkst waren. De gemeente luisterde naar alle groepen maar kon helaas niet iedereen tevreden stellen. Toch kwam er  een plan op tafel waar iedereen tevreden mee was.

 

De kinderen wisten goed in hun rol te kruipen en vonden het een leerzame ochtend.