Leerzame dag voor ruim 40 Hengeveldenaren in Burgum

Stipt 11 uur vertrok de bus van Taxi Ter Doest met de vrolijke André Assink achter het stuur naar Burgum. Ruim 40 Hengeveldenaren hadden vrijdag 2 februari vrijgehouden om inspiratie op te doen voor de Multi Functionele Accomodatie die wellicht gebouwd gaat worden in Hengevelde.
In beton gegoten is nog niets, alle reden om inspiratie op te doen in Friesland hoe zij het hebben aangepakt en welke leerpunten we daar uit kunnen halen.
Waarom helemaal daar zou je denken. De reden is simpel. Zij hebben in 2021 namelijk de prijs gewonnen voor beste sportaccommodatie van Nederland. De kwaliteit was dan ook vanaf aankomst te zien. Een tot in de puntjes verzorgde accommodatie zoals je niet elke dag tegenkomt.

Met een kop koffie en een lekkere Friese koek werd het gezelschap ontvangen door Joep van Bruggen en Dirk van der Woude, beide nauw betrokken bij de totstandkoming van sportaccommodatie Nije Westermar zoals het heet in Burgum.  Met 10.000 inwoners is Burgum wel iets groter dan Hengevelde, maar de overeenkomsten waren er zeker. Nadat er een rapport was gemaakt met de wensen in Burgum, kwam de realisatie enkele jaren geleden al sneller dan verwacht. De reden was minder, want brand zorgde voor een onbruikbare sporthal in het dorp. Daarom werden de schouders er met elkaar onder gezet en met veel inspraak van de bewoners is het park gerealiseerd.

Maar wat is er allemaal te doen op de Nije Westermar? In de sporthal is onder meer een uitschuifbare tribune die naar behoefte kan worden in- en utigeschoven. Een uitklapbare grote trampoline aan de muur, een klimwand waar scholen gebruik van maken. Maar ook tennisbanen en padelbanen. De grote diversiteit aan mogelijkheden voor wat betreft sporten zorgt ervoor dat je van jongs af aan tot op hoge leeftijd kan blijven sporten. Zijn de voetballers in de zomer vrij, dan kunnen ze op een voordelige manier een tijdelijk abonnement voor deze maanden op de padelbaan afsluiten. Zo blijven ze fit en kunnen ze het jaarrond sporten op het complex.

Ook verenigingen zonder een eigen kantine of gebouw kunnen kosteloos gebruik maken van de ruimtes in de Nije Westermar. Het enige wat ze moeten betalen zijn de consumpties die ze nuttigen, zodat het complex er toch nog iets aan overhoudt onderaan de streep. Vooral in kortgeleden was het ideaal dat alle sporters uit de buurt daar konden douchen, dit in een tijd waarin gas enorm duur was. Het complex beschikt namelijk over een A+++ energielabel en met de vele aanwezige zonnepanelen was dure energie daar geen punt.

Een leerzame dag waar bestuursleden van diverse verenigingen aanweizig waren, ondernemers en betrokken dorsgenoten. Hieronder een impressie van de dag die zeer goed georganiseerd was en met een hapje en een drankje werd afgesloten in Kulturhus de Marke.