Luizenprobleem nog niet uit de wereld
De luizenbrigade van de Petrusschool heeft vastgesteld dat het probleem van luizen/neten bij verschillende kinderen op onze school nog niet verholpen is. Rond hoofdluis hangt helaas nog altijd een taboesfeer. Niemand staat te springen om te melden dat zijn zoon of dochter luizen heeft. Je hoeft je er zeker niet voor te schamen, want hoofdluis kan iedereen overkomen! Vooral kinderen in de basisschoolleeftijd zijn een gemakkelijk doelwit van dit jeukende beestje. Het is een hardnekkig probleem.
Zijn er luizen of neten aangetroffen bij je kind? Dan is het erg belangrijk dat er zo snel mogelijk en goed gehandeld wordt. Wij adviseren het volgende:
1. Controleer de rest van het gezin en behandel iedereen tegelijkertijd!
2. Behandel met een anti-hoofdluismiddel. Wij adviseren XT-Luis, verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.
3. Controleer het haar laagje voor laagje met een fijne kam en verwijder de neten. Deze plakken vast aan het haar en krijg je er met een kam niet uit! Dus: knip of trek het haartje eruit of verwijder de neet tussen de nagel van duim en wijsvinger.
4. Controleer nog twee weken dagelijks en verwijder eventueel achtergebleven neten. Vind je nog weer luizen? Herhaal dan ook de behandeling met anti-hoofdluismiddel.
5. Vooral bij lang haar is het erg veel werk, maar als we dit met z’n allen goed aanpakken, zijn we er het snelst vanaf!
Levende of dode neten?
Het verschil tussen levende en dode neten is zelfs onder een microscoop die 400x vergroot nog moeilijk te zien, dus laat staan met het blote oog. Het is dus belangrijk om alle neten te verwijderen. Bovendien hoeven we dan bij hercontrole niet te twijfelen of het oude of nieuwe neten zijn.
Vergeet de rest van het gezin niet
Controleer ook de rest van het gezin, en vergeet papa en mama niet! Laat iemand anders jouw haar controleren, je kunt het zelf niet zien. Vanuit de luizenbrigade zijn we graag bereid om te helpen als dat nodig is.
Blijf controleren
Alles achter de rug? Blijf wekelijks controleren. Zo is een snelle behandeling mogelijk en blijven kinderen elkaar niet besmetten.
Omgevingsmaatregelen
In de nieuwste richtlijn van het RIVM staat dat maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen en het stofzuigen van de auto niet meer nodig zijn. Er is onvoldoende bewijs voor het effect. Luizen worden hoofdzakelijk via haar-haarcontact overgebracht. Anderzijds wordt gezegd dat hoofdluizen 2 dagen kunnen overleven zonder voedsel (=mensenbloed). Wij adviseren daarom om het zekere voor het onzekere te nemen en het wel te doen.