Maandag 20 januari mini-congres nieuwe wetgeving AWBZ
Wat gaat er veranderen voor mensen die gebruikmaken van zorg uit de AWBZ of de Wmo?Vanaf 1 januari 2015 vergoedt de AWBZ alleen de zwaarste, langdurige zorg. De gemeente regelt dan lichtere vormen van zorg via de Wmo. En sommige zorg gaat over naar de zorgverzekering. Er komt nieuwe wetgeving om dit te regelen. De AWBZ is vanaf 2015 alleen voor mensen die echt niet langer thuis kunnen wonen. Dat betekent dat u zo lang mogelijk thuis ondersteuning krijgt.
U komt pas in aanmerking voor verblijf in een AWBZ-instelling als dat echt nodig is. Bijvoorbeeld als de hulp via de gemeente en zorgverzekeraar niet meer toereikend is. U blijft dus langer zelfstandig wonen, met ondersteuning en zorg thuis. En met meer hulp vanuit uw eigen sociale netwerk.
Iedereen is van harte welkom op maandag 20 januari 2014 vanaf 19.30 uur houden professionals samen met de CDA-afdeling Hof van Twente een mini-congres omtrent deze transities bij café-restaurant De Bebsel aan de Hengevelderstraat 20 in Goor.
Uit elk afzonderlijk vakgebied zal een professional uit een regionale of provinciale organisatie de transitie bespreken, terwijl vanuit de gemeente Hof van Twente wethouder Pieter van Zwanenburg toelichting zal geven.
Iedereen is van harte welkom. In het bijzonder inwoners, zorgontvangers c.q. hun familieleden, andere burgers en werknemers uit de Hof van Twente die met de transitie te maken krijgen, vragen hebben of graag met de professionals discussiëren of van gedachten wilen wisselen. Lokale vrijwilligers, bestuurders, politici en journalisten zijn tevens van harte welkom om zich te laten informeren!
Als u nu AWBZ-zorg of Wmo-zorg krijgt
Verblijft u nu in een AWBZ-instelling? Dan verandert er niets voor u. Ontvangt u thuis AWBZ-zorg? Dan verandert er in 2014 nog niets. Maar vanaf 2015 worden de gemeenten deels verantwoordelijk voor wat nu AWBZ is. De meeste gemeenten zullen zo veel mogelijk maatwerk bieden. Ze kijken dan naar uw behoefte en uw eigen mogelijkheden.
Als u in de toekomst zorg nodig heeft. De AWBZ is vanaf 2015 alleen voor mensen die echt niet langer thuis kunnen wonen. Dat betekent dat u zo lang mogelijk thuis ondersteuning krijgt.
U komt pas in aanmerking voor verblijf in een AWBZ-instelling als dat echt nodig is. Bijvoorbeeld als de hulp via de gemeente en zorgverzekeraar niet meer toereikend is. U blijft dus langer zelfstandig wonen, met ondersteuning en zorg thuis. En met meer hulp vanuit uw eigen sociale netwerk.
Als uw partner AWBZ-zorg of Wmo-zorg krijgt
Heeft uw partner nu een plaats in een AWBZ-instelling? Dan verandert er niets. Krijgt uw partner nu Wmo-zorg, zoals huishoudelijke hulp? Dan bepaalt de manier waarop uw gemeente met Wmo-zorg omgaat, of er iets verandert vanaf 2015. Gemeenten gaan meer maatwerk leveren. De gemeente houdt daarbij zoveel mogelijk rekening met uw behoeften en (financiële) mogelijkheden.
Als uw moeder of vader AWBZ-zorg of Wmo-zorg krijgt
Heeft uw vader of moeder een plaats in een AWBZ-instelling? Dan verandert er niets. Maar ontvangt hij of zij zorg uit de Wmo, zoals huishoudelijke hulp? Dan bepaalt de manier waarop uw gemeente met Wmo-zorg omgaat, of er iets verandert vanaf 2015. Gemeenten gaan meer maatwerk bieden. De gemeente houdt daarbij zoveel mogelijk rekening met uw behoeften en (financiële) mogelijkheden.