Miriam Doeschot voorvechter om Soweco in stand te houden

Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, moet van de Tweede Kamer in gesprek met de gemeentebesturen om de bestaande infrastructuur van 50 jaar Soweco te behouden ten behoeve van de Partipatiewet. Daarbij gaat het om de gemeenten Almelo, Rijssen-Holten, Hellendoorn, Wierden, Twenterand en Tubbergen. Eerder ontraadde zij de motie ingediend door Tweede Kamerlid van Dijk van de SP om met de zes Soweco-gemeenten in gesprek te gaan, om Soweco overeind te houden. 'Den Haag' ging er volgens haar niet over.

De staatssecretaris moet nu van een meerderheid in de Tweede Kamer toch alles in het werk stellen om het bestuur van Soweco op andere gedachten te brengen. Zoals bekend wil het bestuur, gevormd door de zes wethouders van de betrokken gemeenten, Soweco ontmantelen. Het klopt overigens dat Den Haag hier niet over gaat, maar het signaal is duidelijk.
Voor de ondernemingsraad van Soweco, met woordvoerder Miriam Doeschot voorop, betekent dit een grote stimulans bij hun acties om Soweco in stand te houden. Of de uitspraak van de rechter in het aangespannen kortgeding ook blije gezichten gaat opleveren is nog even afwachten. Maar deze slag heeft de or binnen en het bestuur van Soweco, zal hier toch met gemengde gevoelens naar kijken.