Nieuwsbrief Maliproject november 2013
In 2004 werd Cees van der Sluijs, gepensioneerd dierenarts, via het project PUM (Project Uitzending Managers), als vrijwilliger uitgezonden naar de gemeente Manantali in Mali, waar de dorpjes Maréna, Tintila en Nantéla onder vallen. Hij was daar op uitnodiging van de burgemeester voor een project tot stimulering van kleinschalige pluimveehouderij. Het project verliep succesvol en in 2007 zijn ze begonnen met het scholenbouwproject in het Zuidwesten van Mali. Cees: “Het is geweldig te zien wát er inmiddels met hulp van U allen tot stand is gekomen om onderwijzers, ouders en jongeren te helpen onderwijs aan meisjes en jongens mogelijk te maken en uit te breiden”.
Er zijn sindsdien 2 scholen met elk 3 lokalen gebouwd in Maréna en Tintila, 2 dorpen die door de bouw van een grote stuwdam verplaatst zijn. De bouwactiviteiten waren daar gelukkig beëindigd toen de oorlog in het Noorden van Mali begon. Ondanks de spanningen in het Noorden, konden het leven en de schoolactiviteiten in deze regio van het Maliproject normaal doorgaan.
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de 2 schoolgebouwen van elk 3 lokalen van École Le Bon Berger in Manantali; deze christelijke school heeft inmiddels ruim 60 leerlingen en er wordt voorlopig les gegeven in het ruime hoofdgebouw, dat in 2012 in gebruik kon worden genomen. We hebben daar ter plekke assistentie gekregen van Casper Jansen, die aan de overkant van de rivier is gaan wonen. Hij is daar aangekomen direct na ons laatste verblijf in Manantali begin januari 2012. Gaandeweg heeft hij kontakten gekregen en heeft hij over het Maliproject gehoord. Via de mail legde hij contact met ons en bood aan ons zo nodig te helpen. In april dit jaar was hij in Nederland en hebben wij hem ontmoet. In dankbaarheid hebben wij zijn hulp aanvaard en hij assisteert bij de bouwactiviteiten voor Le Bon Berger, uiteraard in overleg met M’Bimba en de anderen van het comité in Mali.
Casper was zelf al de vrouwen in het dorp Dialakoto gaan helpen groententuinen met omheining aan te leggen; dit is het dorp, dat het dichtst bij het huis van Casper ligt. (www.coolcampmali.nl) De kano (een piroque) , waarmee de vrouwen de groenten naar de markt in Manantali over en weer kunnen varen, was zijn eerste project.
Het is de bedoeling dat wij in januari a.s. weer naar Manantali gaan om de plannen voor de voortgang van het Maliproject te bespreken.
Cees van der Sluijs en Addie van der Sluijs-Goud, 27 november 2013
Tijdens de rondgang in 2004 door de gemeente Bafaloubé liet de burgemeester hem de school in Manantali zien; de hoofdonderwijzer van deze school legde na Cees’ terugkomst in Hengevelde verder contact: Als er op school geen krijt meer is, worden de kinderen naar huis gestuurd, leerboeken zijn er niet. In de onderbouw zitten de kinderen op de vloer en soms op planken of stokken... uit deze eerste kontakten groeide het plan tot ondersteuning van het onderwijs. Inmiddels heeft de school in Manantali 700 leerlingen (de basisschool bestaat uit 6 klassen en het voortgezet onderwijs zijn de klassen 7,8 en 9 met de oudste leerlingen in de leeftijd 15 tot 17 jaar) en zijn de eerste leerlingen doorgestroomd naar hoger onderwijs in de hoofdstad Bamako (370 km oostwaarts gelegen).
Sinds 2004 wordt de school ondersteund met bedragen om krijt te kopen, medicijnen te kopen, een zaadschuur te verdelen in 2 lokalen, metalen daken op lemen schoollokalen te leggen en banken voor de leerlingen te kopen.
Bij het derde bezoek aan de scholen in 2007 werd in Maréna de wens naar voren gebracht te kunnen beschikken over nog 3 lokalen. De school had 9 klassen en beschikte over 6 lokalen (indertijd geschonken door een Franse en een Duitse organisatie). In één lokaal van de in tweeën gedeelde zaadschuur troffen we klas 1 aan: 101 leerlingetjes zaten als sardines in een blik, op de grond.
Eind 2007 is op ons verzoek de ZWO-werkgroep van de Diaconie van de Hofkerk in Goor, waar wij actief lid van zijn, met het “scholenproject Mali” van start gegaan. In ruim een jaar tijd is door allerlei acties € 25.000,- bij elkaar gebracht. Op 1 december 2008 kon door de burgemeester en ons in Manantali de eerste steen worden gelegd voor de bouw van 3 schoollokalen in Maréna. Eind maart 2009 werd vanuit Maréna de gereedmelding èn de ingebruikname van de lokalen gemeld.
Inmiddels is via de Nederlands-Franse organisatie Biblionef de school van Maréna voorzien van bibliotheekboeken (in de Franse taal), zodat de kinderen een boek kunnen lenen en lezen.
In de dorpjes Tintila (ca. 3 km. afstand van Maréna) en Nantéla (ca. 6 km afstand van Maréna) zijn dépendances van de grote school in Maréna gevestigd: in Maréna 3 en in Tintila 2 uit leem opgetrokken lokalen. Het derde lokaal in Tintila is gemaakt van een omheining met stokken en een takkendak. De leerlingen van 3 klassen krijgen les in ieder van de twee dorpen, de andere leerlingen moeten dagelijks naar Maréna lopen.
In 2009 is er via de overheid in Nantéla een duurzaam gebouwd schoolgebouw met 3 lokalen neergezet. In Tintila is de situatie nog even erbarmelijk. Wel is het lemen gebouw voorzien van een metalen dak.
Bankrekeningnummer 90 87 63 743
t.n.v. Diaconie Hofkerk Goor, o.v.v. Mali-scholenproject
(www.maliproject.nl)
Sinds 2004 ondersteunt het Mali Project een aantal scholen in en rond Maréna (Mali) in eerste instantie met het aanschaffen van krijt en medicijnen. Ook hebben wij de school financieel ondersteund om een zaadschuur te verdelen in 2 lokalen, metalen daken op lemen schoollokalen te leggen en banken voor de leerlingen te kopen.
Nadat in 2007 tijdens een bezoek aan Maréna de wens naar voren werd gebracht te kunnen beschikken over nog 3 lokalen, is mede op initiatief van Cees en Addie van der Sluijs-Goud in één jaar tijd door allerlei acties € 25.000,- bij elkaar gebracht. De nieuwe lokalen zijn begin 2009 in gebruik genomen.
Inmiddels zijn via de Nederlands-Franse organisatie Biblionef meer dan 1.000 franstalige leesboekennaar de scholen in en rond Maréna en naar Le Bon Berger gebracht, zodat de kinderen een boek kunnen lenen en lezen. Ook zijn er engelstalig leesboeken gebracht naar klas 7, 8 en 9 (voortgezet onderwijs) in Maréna.
In het dorp Tintila, 2 km verwijderd van Maréna, staat een 2- klassige lemen school, een dépendance van de school in Maréna. Ter vervanging van dit `gebouwtje` wordt in samenwerking met de burgemeester Marie Dembélé, burgemeester van de gemeente Bamafelé, in oktober 2011 gestart met de bouw van een duurzaam gebouw met 3 lokalen. In april 2012 zal dit nieuwe gebouw in gebruik kunnen worden genomen.
De gereedkoming van het hoofdgebouw van École/Lycée Le Bon Berger in Manantali is begin januari 2012 afhankelijk van de komst van tegelzetters uit Mauretanië. In verband met de onrust in het Noorden van Mali kunnen deze mensen niet afreizen naar Manantali (maart 2012).
De crèche is inmiddels begonnen en gehuisvest in één van de ruimten van het hoofdgebouw. De bouw van de 2 3-klassige gebouwen voor de basisschool van Le Bon Berger is in het najaar van 2011 gestart en zal in april/mei 2012 afgerond kunnen worden.
Ondersteun daarom het Mali Project met uw bijdrage!
Bankrekeningnummer 90 87 63 743
t.n.v. Diaconie Hofkerk Goor, o.v.v. Mali-scholenproject