Onverdeeld enthousiasme presentatie plannen BWIH

In een volle zaal bij de Gebrande Waateren was er gisterenavond de presentatie van de Werkgroep ‘Blijven Wonen In Hengevelde’.(KLIK HIER VOOR HET PROMOFILMPJE) Zij willen een carebrede kleinschalige woonvorm in Hengevelde gaan realiseren, voor elkaar, door elkaar en met elkaar. Mensen die normaal genoodzaakt zijn te verhuizen binnen Hengevelde te behouden. Daarbij gaat het om 24 appartementen voor ouderen en mensen met een beperking in twee halve cirkels tegenover elkaar met een binnenplaats en veel groen, op de plek waar nu zes woningen staan aan de Pastoor Kormelinkstraat. (zie foto bij lees meer) Deze woningen zullen in dit plan dat moeten verdwijnen. Vanuit de werkgroep BWIH Jan Put:” Mensen uit deze doelgroepen die nu in Hengevelde kunnen blijven wonen, dat maakt dit toch een prachtig project. Het brengt vele voordelen met zich mee, denk daarbij aan werkgelegenheid, betrokkenheid, maar ook kleinkinderen die opa en oma kunnen blijven bezoeken. Mensen waarmee je hebt gewerkt, feest hebt gevierd en samen hebt gehuild. Of mensen die hier geboren zijn de mogelijkheid bieden om in hun eigen omgeving te blijven wonen of terug te keren”.
Wethouder Pieter van Zwanenburg over de plannen:

“Vanaf het eerste moment waren wij namens de gemeente enthousiast over dit project. Als je het zorglandschap van bijvoorbeeld 2030 analyseert wordt het al snel helder dat we met zijn allen ouder worden. Ik moet er dan niet aan denken dat ouderen uit het straatbeeld zouden verdwijnen. Er zijn meer voorzichtige pogingen gaande in den lande, maar gezien het ondernemende karakter van Hengevelde heb ik er het volste vertrouwen in dat dit gaat lukken. Ik vind het initiatief dermate waardevol dat ik dan ook graag ambassadeur wil worden van dit project, wij als gemeente zullen dit in ieder geval breed omarmen”.

Jan Lansink namens de Katholieke Ouderen Bond:”Wij als ouderen hebben in de afgelopen periode echt het gevoel gekregen mede verantwoordelijk te zijn. Er is wat mij betreft sprake van een goede informatieverstrekking, we hebben de landelijke KBO er bij betrokken en ook zij ondersteunen het geheel van harte”.

Ellen te Riele namens de Hengeveldse ondernemersvereniging SIO:”De SIO vindt dit een prachtig initiatief, iedereen was dan ook meteen enthousiast. De werkgelegenheid neemt toe en niet enkel bij de aanleg van het vastgoed, deze doelgroepen brengen nogal wat zorg met zich mee. (De prognose is tussen de 12 en 14 fte’s red.) Maar ook de boodschappen die veelvuldig in het dorp zullen worden gedaan is een stimulans voor de ondernemers".

De plannen zoals ze er nu liggen

Als zorgaanbieders zijn Carintreggeland en de JP van den Bentstichting in beeld. Zij zullen niet in het gebouw investeren maar enkel als zorgaanbieder optreden. Er is dan ook sprake van scheiding van woning en zorg. De bewoners betalen hun eigen huur en zullen de zorg inkopen vanuit een persoons gebonden budget. De financiering in nu de eerstvolgende stap. Jan Put:”Er zijn nog wel wat onzekerheden en hobbels te nemen, maar binnen nu en een jaar hopen we een nieuwe bijeenkost te kunnen beleggen met de mededeling dat het gelukt is. Dus hopelijk kunnen we de definitieve plannen in 2017 aan Hengevelde presenteren”.

De plek waar het allemaal gerealiseerd zou moeten worden.

Architect van het geheel Robert ten Dam aan het woord.

Een van de initiatiefnemers Tim Jongman samen met Jan Put.