Op 17 december verlichte trekkerrit langs de Pellehof!

Op 17 december kort na 20.00 uur toert er een verlichte trekker rit door Hengevelde met als doel: Langs de Pellehof. Wat een jaar geleden begon als een spontane actie, groeit wellicht uit tot een traditie. De leden van boerenactiegroep Voll Gass uit Lochem en omstreken gaan ook dit jaar weer met verlichte tractors een ‘kersttour’ maken langs verplegings- en verzorgingstehuizen. Aanspreekpunt Albert Markerink hierover: “Samen zijn we sterk. Dat klinkt misschien wat soft, maar wij willen eenzame mensen een hart onder de riem steken. Afgelopen paar jaar hebben we dit ook gedaan. Dit jaar hebben we de route zo gepland dat we door Hengevelde komen en langs de Pellehof kunnen rijden”.

Albert Markerink organiseert de lichtjesactie, samen met Janiek Sturris en Niek Wibbelink. Lochemer Markerink tufte vorig jaar samen met een kleine 30 collega boeren in een stoet feestelijk verlichte tractors langs tehuizen in Lochem en omgeving.

Hoe kwam het een jaar geleden tot die actie?
Albert Markerink: „We hebben een Voll Gass-appgroep. Daarin verschenen vorig jaar kort voor kerst wat berichtjes met de vraag of we iets konden doen voor eenzame ouderen, zieken en mensen met een verstandelijke beperking. Die zaten vanwege corona helemaal afgesneden van hun familie in een tehuis. Toen ontstond spontaan het idee om met een stoet verlichte tractors een soort kersttour te maken langs tehuizen. Zo gezegd, zo gedaan en op kerstavond maakten we een rondje door Lochem, Laren, Bathmen en Holten.”

Hoe waren de reacties?
„Geweldig! We kregen heel veel positieve berichten na onze tractor-tour. De mensen in de tehuizen voelden zich echt gesterkt nadat wij langs waren geweest. We kregen ook reacties van mensen van de ‘andere kant van Lochem’. Meer de kant van Borculo op. Die zouden een bezoekje van ons ook wel leuk vinden. Nou, dan gaan we dat er dit jaar bij doen.”

En dat allemaal op één avond?
„Nee, we breiden uit van één naar twee avonden. Op de eerste avond, komende dinsdag, maken we hetzelfde rondje als vorig jaar. Op woensdag rijden we de ‘kersttour deel twee’. Die gaat door Ruurlo, Borculo, Neede en Diepenheim. Er rijden dit jaar meer tractors mee dan vorig jaar. Dat zal zo rond de 40 uitkomen.”

Een feestelijke stoet met verlichte tractors langs tehuizen in Lochem en omgeving

Hoe kwam het een jaar geleden tot die actie?
Albert Markerink: “We hebben een Voll Gass-appgroep. Daarin verschenen vorig jaar kort voor kerst wat berichtjes met de vraag of we iets konden doen voor eenzame ouderen, zieken en mensen met een verstandelijke beperking. Die zaten vanwege corona helemaal afgesneden van hun familie in een tehuis.”

„Toen ontstond spontaan het idee om met een stoet verlichte tractors een soort kersttour te maken langs tehuizen. Zogezegd, zo gedaan en op kerstavond maakten we een rondje door Lochem, Laren, Bathmen en Holten.”

Mensen van de ‘andere kant van Lochem’ zouden een bezoekje van ons ook wel leuk vinden. Nou, dan gaan we dat er dit jaar bij doen

Hoe waren de reacties?
“Geweldig! We kregen heel veel positieve berichten na onze tractor-tour. De mensen in de tehuizen voelden zich echt gesterkt nadat wij langs waren geweest. We kregen ook reacties van mensen van de ‘andere kant van Lochem’. Meer de kant van Borculo op. Die zouden een bezoekje van ons ook wel leuk vinden. Nou, dan gaan we dat er dit jaar bij doen.”

 

Voll Gass Verlichte Trekker-Kerstroute Compilatie 2021

En dat allemaal op één avond?
“Nee, we breiden uit van één naar twee avonden. Op de eerste avond, komende dinsdag, maken we hetzelfde rondje als vorig jaar. Op woensdag rijden we de ‘kersttour deel twee’. Die gaat door Ruurlo, Borculo, Neede en Diepenheim. Er rijden dit jaar meer tractors mee dan vorig jaar. Dat zal zo rond de 40 uitkomen.”

Lochem en omgeving

Een kersttour: dat is nog eens wat anders dan actievoerende boeren die uit protest stapvoets over de snelweg rijden en optrekken naar Den Haag.
“Wij doen veel meer dan wild schreeuwend op de barricades staan. Wij zijn mensen, net als iedereen, die anderen willen steunen als die daar behoefte aan hebben. In 2019 hadden we in december ook al een ‘lichtjesactie’. Toen kwam de liefdadigheidstour van Serious Request ‘s ochtends in alle vroegte door Laren. Radio-dj’s wandelden toen voor het goede doel het land door.”

„Het was nog pikdonker en wij zorgden rond en in Laren met een paar rijen tractors voor wat extra verlichting. Dat werd zeer op prijs gesteld en het werd een mooie, gezellige ochtend. Onder boeren is iets als noaberplicht heel belangrijk. Samen zijn we sterk. Dat klinkt misschien wat soft, maar wij willen eenzame mensen een hart onder de riem steken. Verlichting bieden in een donkere tijd.”

Dat beloofd wat voor 17 december