Op één dag 365 kilometer fietsen voor Alzheimer! Is verder alles goed met je…? Met prijsvraag!

Op één dag 365KM fietsen voor Alzheimer! Is verder alles goed met je…?
Dat was de vraag die WegdamNieuws stelde toen duidelijk werd waar wij mee bezig waren…. De HTFC (Haaksbergse Toer en Fiets Club) organiseert namelijk een inzamelingsactie voor de bestrijding tegen en onderzoek naar Alzheimer. Mark Schreijer heeft als lid van de HTFC en medeorganisator van deze actie besloten zelf ook actief deel te nemen en zich persoonlijk in te zetten voor een significante bijdrage.

Kort samengevat komt het er op neer dat zij met 40 wielrenners en 1 handbiker op zaterdag 29 juni ieder een monsterlijke rit gaan afleggen van maar liefst 365KM (dus niet in estafettevorm). Hoe kom je op het bizarre idee om 365KM op één dag te gaan fietsen?

De motivatie
In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie (een vorm van Alzheimer). Op dit moment leven meer dan 280.000 mensen met deze ziekte. De verwachting is dat in 2040 het aantal mensen met dementie is gestegen naar ruim een half miljoen (!). Dementie is een ingrijpende hersenaandoening waarbij je langzaam jezelf en elkaar verliest. Iedereen krijgt er wel een keer mee te maken: als patiënt, mantelzorger of binnen de familie- en vriendenkring.

Het leven lacht je toe zolang alles op rolletjes loopt. Maar het kan ook ineens heel anders gaan. Van de één op de andere dag kan je leven er helemaal anders uitzien. De scheidslijn tussen gezond of ziek zijn is flinterdun. En wat dan? Dan ben je blij als je geholpen kunt worden. Als er uitzicht is op verbetering en herstel. Maar dat is niet vanzelfsprekend.

Tegen deze hersenziekte is op dit moment echter nog geen medicijn beschikbaar. Daarvoor is nog veel onderzoek nodig. Door meer onderzoek wil Alzheimer Nederland een toekomst zónder en een beter leven mét dementie dichterbij brengen. Reden genoeg voor Mark en de HTFC om zich in 2024 sterk te maken voor het bijeenbrengen van een royale financiële donatie aan de stichting Alzheimer Nederland.

Het doel van de HTFC is om minimaal 35.000,- EURO in te zamelen dat een bijdrage moet gaan leveren aan onderzoek naar Alzheimer. Hiervoor gaan zij 365KM fietsen op één dag. Elke van de 365 kilometers staan symbool voor een dag uit het leven van een Alzheimer patiënt of hun naasten. Het is schrijnend om te zien hoe geliefden elkaar verliezen. Hoe echtparen vervreemden van elkaar en ouders van hun kinderen of andersom. Wij willen daarom één dag pijn lijden en afzien, om te proberen deze vreselijke ziekte een halt toe te roepen in de toekomst.

 

 

De tocht en verzorging onderweg
We vertrekken om 05.00 uur ’s ochtends vanuit Haaksbergen en hopen ’s avonds om 21.15 uur weer terug te zijn in Haaksbergen. De route voltrekt zich langs de grenzen van Overijssel. Vanuit Haaksbergen fietsen we langs de grens met Gelderland richting Zalk (nabij Zwolle) waar we een 1e pauzeplek inrichten. Daarna zetten we de route voort langs de noordelijke provinciegrenzen in de Kop van Overijssel (Flevoland, Friesland en Drenthe) om vervolgens af te dalen richting Halfweg (nabij Staphost), waar de 2de pauzeplek is ingericht.

De ‘Onvergetelijke kookclub’ uit Haaksbergen

Vanuit daar rest ons een mooie stuk van de route richting Agelo (Ootmarsum) waar de 3e en laatste stop is georganiseerd. Hier zullen de fietsers een heerlijke pastamaaltijd voorgeschoteld krijgen die is gemaakt door de ‘Onvergetelijke kookclub’ uit Haaksbergen. Dit is een vrijwilligersorganisatie waar voor en met Alzheimer patiënten wordt gekookt.

De Onvergetelijke Kookclub is de plek waar mensen met dementie én hun naasten zelf aan de slag gaan om een heerlijke maaltijd te bereiden en vervolgens samen te eten. Plezier, een gezellig uitje en het ontmoeten van lotgenoten staan centraal. Iedereen met de diagnose dementie kan samen met een mantelzorger of andere naaste deelnemen aan deze leuke activiteit. Onder begeleiding kookt, serveert en eet u een heerlijke maaltijd voor slechts een paar euro per persoon.

(https://www.rondhaaksbergen.nl/de-onvergetelijke-kookclub/)

Na deze 3e en laatste pauze en een heerlijke pastamaaltijd zullen de fietsers nog ruim 60KM moeten afleggen alvorens zij in Haaksbergen terugkeren. Onderweg worden we uiteraard goed verzorgd tijdens de pauzes, maar ook middels een donatie van broodjes en krentebollen van Bakkerij Nollen…J

Het klinkt wellicht simpel, maar hoe bereid je je voor op zo’n tocht? Dat is ook de grote hamvraag voor de 41 sportievelingen die zich hier hard voor willen maken. Het zullen onnoemlijk veel trainingsuren en kilometers zijn, af te leggen bij weer of geen weer, regen of zonneschijn…. Het kweken van zitvlees lijkt de grootste uitdaging.

Prijsvraag

Halverwege februari stond het aantal kilometers dat ik vanaf 1 januari al gefietst heb ruim boven de 1.000KM. En er zullen er nog vele moeten volgen. Op de vraag hoeveel ik er dacht te gaan maken als voorbereiding op deze tocht had ik geen antwoord. Op zoek naar donateurs heeft me die vraag echter wel op een idee gebracht….

Ik daag jullie graag uit een schatting te doen van het totaal aantal kilometers dat ik heb afgelegd vanaf 1 januari 2024 tot en met het over de meet komen na deze monstertocht op 29 juni.

Hiervoor staan een paar leuke prijzen in het verschiet

  • Een compleet verzorgde avond bij De Kolenbrander voor 2 personen (Preuverie menu incl. drankjes),
  • een BBQ pakket voor 4 personen van Keurslagerij Brummelhuis en
  • een wijn- of bierpakket van Wijnhuis de Deurne.

Bepalend zal het aantal kilometers zijn op mijn STRAVA account en er is maar 1 spelregel om mee te dingen naar deze leuke prijzen: Je wordt uiteraard geacht een donatie te doen op mijn persoonlijke actiepagina voor de Strijd tegen Alzheimer. Zie voor de details en een invulformulier de volgende link (Prijsvraag afgelegde kilometers).

Door mee te doen aan deze prijsvraag dragen jullie je eigen steentje bij aan het onderzoek naar Alzheimer en daarnaast geeft het mij een duwtje in de rug tijdens de uitdagende route van 365KM…

Op één dag 365KM fietsen voor Alzheimer! Is verder alles goed met je…?

Het fietsen doen wij, doen jullie een donatie?

Ik dank jullie bij voorbaat voor al jullie steun!

Met sportieve groet,
Mark Schreijer