Open Dag MHT Neede – Zondag om 14.30-18.00 uur met Jan Mulleman, Eddy Young en Die Stadlfreunde

In het oosten van het land wordt op vier locaties gratis mondharmonica les gegeven aan mensen met ademhalingsstoornissen, zoals COPD, Astma, Longemfyseem, longkanker en de ziekte van Parkinson. Deze vier locaties zijn: Doetinchem, Hengelo, Meddo en Neede. In Neede worden deze gratis mondharmonica lessen gegeven bij Café Restaurant Zalencentrum de Olde Mölle. Donderdags is de lesdag.
 
De mondharmonica is het enige instrument waarop in- en uitademend wordt gespeeld. Terwijl muziek wordt gemaakt, worden spelenderwijs ademhalingsoefeningen gedaan. Het mondharmonicaspelen gebeurt op een diatonische mondharmonica.  Deze mondharmonica’s  zijn redelijk betaalbaar (€25,00 <> €50,00) en zijn - niet onbelangrijk voor mensen die ziek zijn - gemakkelijk schoon te maken.
 
Kennis van het notenschrift is niet noodzakelijk omdat de muziek wordt genoteerd in en combinatie van noten en cijfers. Deze cijfers verwijzen naar de corresponderende nummers boven de kanalen van de mondharmonica.
 
Er worden bij het lessen tafel-muziekstandaarden gebruikt vanwege een goede zithouding. Men speelt een repertoire bestaande uit Nederlandse- en Duitse liedjes, evergreens, country, pop en speciale composities. Met name voor ritmische oefeningen en ademhalingsoefeningen. De ervaringen van longpatiënten zijn dat de controle en kracht van de ademhaling door mondharmonicaspelen toenemen.
 
Doorgaans wordt er wekelijks (donderdag) les gegeven waarbij naast de gezondheid de gezelligheid een grote rol speelt. Samen worden er gezellige liedjes gespeeld die men ook thuis kan oefenen. In het gratis lespakket zit ook begeleidingsmuziek die het oefenen extra gezellig maakt.
 
De ervaring is dat mensen graag naar les komen. Er ontstaan hechte lesgroepen die na verloop van tijd lief en leed met elkaar delen. Met name voor alleenstaanden is het laatste erg belangrijk.
 
Hier is het niet om begonnen, maar het is toch mooi meegenomen, muziek maken is ook een uitdagende taak voor de hersenen. Het maakt het brein fitter en beter in staat zich aan te passen aan het ouder worden.
 
De mondharmonicalessen zijn gratis. Wel moeten deelnemers hun eigen lespakket betalen (totale kosten ca. €40,00). In dit lespakket zit een mondharmonica, tafelmuziekstandaard en een 4-rings lesmap met plastieken insteekhoezen. U wordt bij alles naar beste weten en kunnen geadviseerd door twee ervaren mondharmonicaspelers die beiden ook de gratis mondharmonicalessen verzorgen.
 
Op dit moment zijn bij de Olde Mölle drie lesgroepen actief:
1. Beginnersgroep
2. Gevorderden
3. Het MHT Orkest.
 
Om geïnteresseerden de gelegenheid te bieden nader kennis te maken met deze drie lesgroepen houdt MHT Neede op zondag,16 september, van 14.30 tot 18.00 uur een Open Dag bij Café Restaurant de Olde Mölle in Neede. De toegang is uiteraard gratis. Iedereen is hartelijk welkom.
 
De drie lesgroepen van MHT Neede zullen op de Open Dag korte optredens verzorgen. Daarnaast zijn er enkele gastoptredens o.a. door Eddy Young en Die Stadlfreunde. Het belooft dan ook een gezellige middag te worden.
 
In oktober start MHT Neede weer met een beginnersgroep mondharmonicaspelen. Twijfelaars kunnen desgewenst eerst een proefles volgen. U kunt zich op de Open Dag voor deze beginnersgroep en/of proefles aanmelden. 
Voor meer informatie: Longpatienten@Gmail.com. Zie ook www.MHTNederland.nl 
 
Wie weet tot horens en/of ziens.
 
Jan Mulleman
MHT Nederland