Opmerkelijke carrière move Debbie Bebseler en Erik Brummelhuis

De Hengeveldse Debbie Bebseler is met Erik Brummelhuis bezig met een carrière move: Het organiseren van Motorreizen in Afrika op een enduro. van Kaapstad naar Zanzibar of een deel hiervan,KLIK HIER VOOR DE FACEBOOK PAGINA. (Enduro is een vorm van langeafstandsmotorcross waarbij men ook stukken over de openbare weg moet afleggen red) Debbie: ”Het is de bedoeling dat wij straks onze gasten door Afrika leiden. Maximaal 6 motoren met daarbij een auto voor de bagage, reserve onderdelen  en gereedschappen. De reis is op verzoek ook op maat te maken. Voor mensen die het echte Afrika willen beleven en willen slapen in een tent, maar ook voor mensen die liever een echt bed willen zijn er lodges te regelen, of van beide een beetje. We rijden volgens ons gemaakte roadbook, maar we zitten nergens aan vast dus we staan open voor het ontdekken van nieuwe wegen. De gehele reis loopt van Kaapstad naar Zanzibar of naar het zuiden van Kenia. Of andersom. Hij is opgedeeld in twee delen zodat mensen hem ook tot de helft kunnen rijden. Tot of vanaf Zambia naar Kaapstad of richting het oosten naar Zanzibar. De eerste helft (Zambia naar Kaapstad) hebben we nu zo goed als uitgezet. Nu zijn we bezig met het regelen van motoren en auto.Volgend jaar zal de eerste trip met gasten plaatsvinden!".

Met motoren kom je op plaatsen waar je met een auto niet of nauwelijks kunt komen, dat maakt het erg bijzonder. Het is geen reis voor mensen die zon, zee en strand zoeken of een luxe vakantie in een resort zoeken. Het is een actieve reis wat men op een ontspannen manier kan beleven. Het is een heel geregel om voor jezelf zo'n reis te plannen. Denk maar aan vervoer, carnet de passage (vergunning om met het voertuig door meerdere landen te reizen), uitzoeken welke inentingen er nodig zijn, kampeerspullen, gereedschappen, wanneer en waar zijn er regenseizoenen, wat is waar te zien,  overnachtingen, routes met goede of mooie wegen die geschikt zijn voor motoren, vliegtickets, grenspapieren. Dit hoeven onze gasten dus allemaal niet te regelen, want dat doen wij voor hen. Dat maakt het allemaal wat makkelijker om voor zo'n reis te kiezen. Ook is het voor veel mensen een fijn gevoel dat ze niet op hun eigen houtje hoeven te reizen. Onze groepjes blijven klein zodat het persoonlijk, ongedwongen en echt blijft en op deze manier blijven de ideeën van onze gasten nog uitvoerbaar.

Hieronder een reisverslag:
Vanaf 24 januari trokken we van Livingstone in Zambia naar Kaapstad in Zuid-Afrika om een prachtige route uit te zetten voor motorvrienden die eens het echte Afrika willen zien zonder zelf alles te moeten regelen. (Want dit is nogal wat!) Dit betekent zonder resorts en overdreven luxe, maar middenin hun cultuur en over ongebaande paden. Afrika zoals Afrika is met alle facetten die erbij horen. Omdat onze website nog in de maak is kun je hier het uitzetten van de route volgen.

Kaapstad, Zuid Afrika.
Een hele tour door Botswana heeft ons geleerd dat we er met de motor helaas niets te zoeken hebben. Het is een prachtig land, laat dat wel even duidelijk zijn! Maar dan met een 4x4.. We hadden ons voorgenomen om er de 'beruchte' Choberoad te rijden. 400 kilometer maalzand zonder tankmogelijkheden, winkels en/of dorpjes dus voorraden vooraf ingeslagen. We waren enorm enthousiast over het idee hier straks met de motoren te rijden. Het zandpad is heel smal en naast het pad staan dichte struiken. Een geweldig pad voor motoren!! totdat we een heel partijtje leeuwen naast het pad tegenkwamen.

Oké, misschien is dit pad toch niet zo geschikt voor motoren... Het National park ligt zo'n 70 km verderop, maar de np's in Botswana hebben geen omheining, dus het wild loopt in en uit en zo hadden deze leeuwen dus ook bedacht om hier eens een kijkje te nemen. In een auto is het natuurlijk fantastisch om dit letterlijk op je pad tegen te komen, maar ik geloof niet dat ik er op de motor ook zo blij mee zou zijn geweest.. Helemaal te bedenken dat het smalle pad geen enkele uitweg biedt. Je kunt er zelfs niet omkeren. nou, daar sta je dan..

Verder zijn de wegen in noord Botswana veelal wegen (zandwegen) die door nationale parken leiden dus ontoegankelijk voor motoren. De wegen die wel toegankelijk zijn voor de motoren zijn veelal enorm saaie kaarsrechte asfaltwegen waarop je niets ziet. Dat gaan we dus niet doen. We besluiten vanuit Zambia door de Namibische caprivistrook te reizen met de motoren en dus pikken we nu vanaf daar de route met onze auto weer op en rijden richting Divundu, aan het begin van de caprivistrook. Direct na de grensovergang van Botswana naar Namibië rijden we door een fantastisch gebied. Aan alle kanten verschijnt er groot wild! Zebra's, giraffes, buffels, struisvogels, olifanten etc etc. Het Mahango NP is dus zonder entree toegankelijk! Toen we er uit reden moesten we ons uitschrijven dus ik vraag me af of we dan de entree over het hoofd hebben gezien.

Het noorden van Namibië is geweldig. Het is qua cultuur nog vrij onaangetast en er leven nog traditionele Himbastammen en Hererostammen. De Himbastam loopt nog rond in lendendoeken en de Herero daarentegen kleedt zich in enorme jurken waar Sisi van achterover zou slaan. Hier zit trouwens een leuke geschiedenis aan vast; Toen de Duitsers in de koloniale tijd zo vriendelijk waren om het land in te pikken zagen de vrouwen van de Duitse officiers de prachtig gevormde Hererovrouwen in hun lendendoeken. De Duitse vrouwen waren bang dat hun mannen zich zouden vergapen op deze schaars geklede dames dus bedachten zij dat er een officiële wet moest komen die de Herero verplicht stelde zich te kleden in grote jurken met bijpassende enorme hoeden. En zo wil het feit dat de Hererovrouwen zich tot op de dag van vandaag kleden in enorme jurken (van soms wel 8 meter stof!!). een maf gezicht! Een Eskimo zou jaloers zijn op zoveel textiel, maar hier vindt men het met 45 graden ook prima.

We vinden in het westen in de buurt van de kust veel zoutwegen. Erg lange, spierwitte wegen die een gigantische wolk dicht stof metershoog doen opwaaien. Tegenliggers zie je hierdoor 30 km verderop al aankomen. Het is ondoenlijk om hier met 6 motoren te rijden, want je ziet door het stof van je voorligger werkelijk geen hand voor ogen! Het stof is tevens zo fijn dat het overal in kruipt. Onze auto was naderhand 1 grote zandbak van binnen, laat staan hoe je eruit moet zien als je hier met de motor rijdt.. Nu zijn we van mening dat je heus niet schoon hoeft te blijven, maar dit zou een kamikazerit worden met meerdere motoren. Nu hebben we ook genoeg prachtige wegen ontdekt die een perfect alternatief bieden dus je hoeft hierdoor niets te missen gelukkig. Een gevarieerde route met mooie zandwegen, gravelwegen en meestal goed onderhouden asfaltwegen. Je moet weten dat Namibië een leeg land is. Het land is zo'n 28 keer groter dan Nederland en er leven wel geteld zo'n 2 miljoen mensen. Dat wil zeggen dat het zomaar kan zijn dat je de hele dag niets of niemand tegen komt. Dit is een bizarre en onwerkelijke ervaring! Je rijdt door bergen, over vlaktes, savannes en door rotsgebieden. De vegetatie is minimaal en daardoor heb je oneindige vergezichten. Her en der steekt er een oryx (het nationale dier van Namibië) of een zebra de weg over en de stilte, als je even een nodige drinkpauze houdt, is overweldigend. 's avonds bij het kampvuur is de nergens zo heldere sterrenhemel er eentje om in te lijsten.

Zuid-Afrika bied weer compleet andere indrukken. Van uitgestrekte vlaktes naar gebergten. van de woestijn naar de zee en door gebieden met weinig vegetatie naar regio's vol wijngaarden (met een proeverij uiteraard) om uiteindelijk uit te komen bij onze eindbestemming; het kosmopolitische Kaapstad. De wegen zijn allen goed onderhouden en er zijn weer mensen om je heen. Een aantal lange passen en wegen vol bochten zijn een hemel op aard voor motoren!

Een trip van het ene uiterste naar het andere uiterste! Eigenlijk zie je een gehele wereld in deze kleine 5000 km tellende route.
We vonden prachtplekken om de nacht door te brengen! Hoog in de bergen met een geweldig uitzicht over de verre omgeving of op een rots aan zee, nog geen 3 meter van het water waar de sunset een film op zich is. Op een typisch Duitse camping met ‘biergarten’ of middenin de woestijn. In een National park waar het wild soms om je tent loopt of in een stad met veel historische elementen. Stuk voor stuk zeer de moeite waard! De ene keer is er een bush-douche (zo'n emmer waarvan je het water door middel van een vuurtje moet verwarmen), de andere keer is er een groot gebouw met warme douches of zelfs een badkuip(!)

De ene keer zit je 's avonds gezellig bij een kampvuurtje je dag te bespreken, de andere avond zit je op een terrasje en laat je een heerlijk koud drankje serveren. De ene middag zet je vroeg je tent op en bereid je een fijne maaltijd op de braai, de andere dag is het al laat en eet je wat in een plaatselijk restaurantje. Zo praat je met handen en voeten met een Himba, zo bestel je een 'bratwors' in het Duits. Zo lig je 's nachts te luisteren naar het getetter van olifanten, zo is de zee het slaapliedje. Afrika heeft veel gezichten en dat is bijzonder mooi! We proberen de reis zo te organiseren dat je van al deze bijzonderheden een stukje kunt proeven.

Afrika, zoals Afrika is.