Oud Wegdammer Willem Groot Kormelink (65) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

Willem Groot Kormelink stond aan de wieg van de Volksfeesten in Langeveen, terwijl hij eerder in zijn vorige woonplaats Hengevelde al druk was geweest bij de lokale Zomerfeesten. En zoals Groot Kormelink zich in Hengevelde had ingespannen bij voetbalclub WVV '34, zo deed hij dat nadien ook binnen de voetbalvereniging Langeveen, als bestuurslid en als organisator van activiteiten.
Nietsvermoedend kwam Willem vanmorgen binnen op ‘t gemeentehuis in Tubbergen. Het was zijn vriendengroep met onder andere Paul Wegdam toch gelukt om hem daar te krijgen. Toen het duidelijk was dat hij zal worden onderscheiden kreeg hij bijna een hartverzakking. 'Dit hadden ze niet over 10 jaar moeten doen want dan was ik d’r met goan', aldus Willem. Hij kreeg van burgemeester Haverkamp ruim tijd om de eerste klap te verwerken en zich om te kleden. 
Willem: ”Het was geweldig mooi. Mede dankzij inbreng van Hengeveldenaren. Ik voel me erg vereerd en was dan ook zeer verrast! Ik was met een vriend op pad, had werkkleren aan. Hij moest nog langs het gemeentehuis om een brief op te halen, dus ik ook mee naar binnen. Binnen zag ik wel dat er wat te doen was, maar ik had niet aan Koningdag gedacht. Ik zei nog tegen hem "we moeten hier weg want er is hier wat te doen". Toen kwam de wethouder me ophalen. Ik was stomverbaasd. Ans had mijn goede kleren al meegenomen en ik kon me daar omkleden, ook zij zat in het complot. Ik dacht dat ze de hele dag weg was!'
 
<<Op deze foto is wel duidelijk dat Willem onder valse voorwendselen naar het gemeentehuis is gelokt
 
Willem is actief in het verenigingsleven van Langeveen. Hij is jarenlang voorzitter geweest van de Volksfeesten Langeveen. Is penningmeester geweest van de vv Langeveen. Actief voor de EHBO en sinds enkele jaren zie je hem als chauffeur op de buurtbus en brengt hij ouderen naar de open eettafel. Hij helpt als vrijwilliger op het kerkhof en zo zijn er nog meer activiteiten waar hij en zijn vrouw Ans zich vrijwillig voor inzetten. Ans is hiervoor in 2012 koninklijk onderscheiden.
Namens de EHBO was hij actief op verschillende evenementen zoals bedrijvenvoetbal, het concours van de Molenruiters en tijdens de jaarlijkse school- en volksfeesten. Samen met zijn vrouw beheerde hij de EHBO-materialen. Sinds 2017 zorgde hij bovendien – samen met drie EHBO’ers uit Langeveen en Bruinehaar - ook voor de periodieke controle van de defibrillatoren.

Zeven inwoners van de gemeente Tubbergen kregen vrijdagochtend 26 april een koninklijke onderscheiding.

De vrijwillige chauffeur van de Buurtbus vond ook nog tijd voor het meewerken aan Glasrijk Tubbergen, de op- en afbouw van de jaarlijkse kerststal en het onderhoud van het kerkhof in Langeveen.


Willem met burgemeester Haverkamp
 
Over zijn rol zei burgemeester Haverkamp: 'U heeft een groot inpassingsvermogen, een vooruitziende blik, u bent creatief en kunt problemen positief oplossen. Met uw inzet voor de Volksfeesten heeft u iets blijvends toegevoegd aan Langeveen.'