Overijssel tevreden met resultaten houten vangrail


Harde cijfers zijn er nog niet, maar de houten vangrail die op enkele plaatsen in Overijssel in bochten is aangebracht lijkt te voldoen. Men is vooral tevreden met het optische effect. Niet alleen past de vangrail beter in het landschap, het effect leidt ook tot een snelheidsreductie in de bocht. Op beide locaties blijkt dat de snelheid vóór de bocht toeneemt (met respectievelijk 4 tot 8 km/uur) en in de bocht afneemt (met respectievelijk 1 tot 4,5 km/uur), aldus Peter Morsink van DHV. Het eerste resultaat duidt op een verbeterde boogdetectie. De afname van de snelheid in de bocht wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de optische versmalling van de weg in combinatie met obstakelvrees.
Verder gaan voertuigen duidelijk meer tegen de rijrichtingscheiding aanrijden en er is een relatief sterke toename van het aantal voertuigen dat de rijrichtingscheiding overschrijdt. Dit kan ook komen door de optische versmalling van de weg in combinatie met obstakelvrees, zo veronderstelt Morsink.

De kerende werking van de constructie is naar verwachting van experts voldoende. De weggebruikers geven aan dat de ronde houten constructie, evenals de rechthoekige, goed en duidelijk beter dan de metalen constructie, in de omgeving past. De experts vinden de ronde uitvoering mooier dan de rechthoekige. Volgens de onderzoekers kunnen de constructies als onderdeel van veilige bermen op een goede manier bijdragen aan het voorkomen van enkelvoudige ongevallen.