Pieter Column 68: “Verdwaalde kritische revue pepernoten”

Hoe goed gevulde schoenen met veel sint verrassingen en wat verdwaalde kritische revue pepernoten in Hengevelde ontvangen worden.

Het is weer de tijd van de Super Sint. De goed heiligman en zijn multi medewerkers die allemaal Piet heten, gluren graag nu naar binnen bij elk “gelovig” gezin in Hengevelde. De luisterpieten leggen hun oren te luister. Zijn er leuke anekdotes, fantasievolle uitvoerbare wensen en sterke verhalen. Mooie tekeningen, gezellige gedichtjes en slimme surprises. En natuurlijk de Sinterklaasliedjes. Allemaal liedjes uit de oude doos die zelfs de evergreen top 1000 nooit meer zullen halen. Maar iedereen in Nederland kent ze wel! Groot en klein. Niets ontgaat de pietenbrigade. Als goede Sint waakt hij wel over “werk wantoestanden”. “Zijn wereld draait wel door! “Geen machtsmisbruik naar zijn trouwe pieten. Geen geschreeuw of gekleineer! Gelukkig, dit feest kan wel doorgaan!

De wensen in Hengevelde zijn middels, vooral grote schoenen, bij de goed Heiligman beland. De Goorsestraat zo snel mogelijk open. Een drone om reeën te spotten. WVV1 kampioen. Lessen paragliding volgen. Voor de A jeugd van WVV een training van Louis van Gaal. Podcast les van Bart Eshuis voor groep 8 van de Petrusschool. Volleybalclinic. Nieuwe boek Wegdammers111. Natuurwandeling o.l.v. Jan Boomkamp. Meerijden met een verlichte trekker rit. Cursus midwinterhoornblazen voor beginners. Schaatstraining van Maud Blokhorst! Veel Kleuters willen graag pepernoten maken bij Nollen. Orgel leren bespelen in de Petrus-en Pauluskerk. Inleiding voor “het Nederlandse Dictee” door Jan Put. Nieuwe plek voor school en sport. Zangles van Anouk Tuinte. Mondharmonica les bij Jan Mulleman. Wandelclinic door de familie Tijhof. Cursus handmelken bij Ronald Pelle. Kindje Jezus zijn bij Kroamschudden in hengevelde. Leren acteren door het Kaspels Toneel.

Bij de laatste wens “acteren” moet ik denken aan de jaarlijkse revue jongstleden. Er was nogal wat ophef over de column van mijn collega Gijs Eijsink. Als het illustere duo Statler en Waldorf gaf Gijs commentaar op de inhoud en uitvoering van de gala avond. Je moet weten dat Statler en Waldorf voorkomen in de televisieserie “De Muppetshow”. Zittend in een loge geven zij tijdens de voorstelling op de bühne, regelmatig kritiek op het optreden van de artiesten. De mannetjes in deze serie zeuren graag en hun kritiek gaat vaak gepaard met een bulderend gelach. Vanuit deze hoek heb ik de kritiek dan ook heel anders ervaren. In de column lees ik: “Prachtig die steeds terugkerende aanwas van potentiële acteurs of zanger.” Maar ook “Daarbij mag je je wel afvragen of ze goed Getraind, Gecoacht en Geregisseerd werden (de drie G’s)”. Opmerkingen krijgen over optredens raken de spelers en organisatie, maar ook de lezers van de column. Maar het zegt niets over de grote inzet, maar meer over de uitvoering! Kritiek moet vooral gezien worden als verbeterpunt. Wat kan anders en beter. Eet zo veel mogelijk “Revue pepernoten” als ”oppepmiddel” om volgend jaar de muppet mannetjes gewoon weg te spelen!

Honderden revueliefhebbers hebben een onvergetelijke avond voorgeschoteld gekregen vol van verrassingen. Met in de loge Statler en Waldorf die een eigen show zien…. en maken!

Ik vlieg weg………

Pieter Column