Plaagdieren in de zomer 2016 ….. zzzzz
In ieder jaargetijde, maar zeker in de zomer, worden we geplaagd door ongedierte. Preventieve maatregelen kunnen vaak veel ellende besparen. Dat weet Martin Ottenschot van Ottenschot Faunabeheersing als geen ander. “Het wespenseizoen 2016 is inmiddels aangebroken. We hebben dit jaar vooral te maken met verschillende wespen. Wij kennen al de Duitse wesp en de gewone wesp maar vrij nieuw is de Franse wesp. Dit is een kleiner en ranker exemplaar met kleinere nesten maar in gedrag even vervelend. Dit jaar is het wespenseizoen al vroeg begonnen. Advies bij wespennesten in en rondom huis is om deze door een deskundige te laten bestrijden in een zo vroeg mogelijk stadium. Wespen beginnen met name in augustus en september vaak erg vervelend te worden doordat de honing in de bloemen opraakt en zij dan op zoek gaan naar alternatief suikerhoudend voedsel. En dan worden ze agressief.
Martin geeft een aantal praktische tips over andere plaagdieren. “Stilstaand water trekt bijvoorbeeld muggen aan:
Een wepsennest in een van de appartementen in Hengelo 9 meter.
De larven komen in het water terecht en voor je het weet heb je een muggenplaag rondom het huis. (Mest)putten die in de zomer niet worden gebruikt kunnen het beste worden voorzien van een laagje paraffine olie. Nieuw zijn de speciale muggenlampen die bijvoorbeeld op terrassen geplaatst kunnen worden. Deze lampen trekken met name de vrouwelijke muggen aan. Hiermee wordt lokaal de voortplantingscyclus doorbroken en zullen er op termijn minder muggen komen. Sinds kort is ook de muggenradar.nl beschikbaar om de muggenactiviteit te bekijken.
Een andere lastige is het fruitvliegje, oftewel bananenvliegje, is te vinden rondom de fruitschaal en vuilnisbak. Fruitvliegjes zijn namelijk dol op fruitsuiker, en in de zomer wordt fruit snel rijp. Bovendien overleven fruitvliegjes in de zomer gemakkelijker dan in de winter en planten ze zich razendsnel voort bij warme temperaturen. Dek het fruit af met een speciale fruitkorf maar zorg vooral dat deze vliegjes niet binnen kunnen komen. Horren c.q. vliegengordijnen zijn de beste preventieve oplossingen voor het weren van vliegende insecten in huis.
Teken komen in onze omgeving ruimschoots voor in gebieden met bossen of struikgewas, maar ook in gras. In de zomer zijn de teken het actiefst. Verwijder een teek zo snel mogelijk van je huid met een tekentang. Besmette teken kunnen twee ziekten overdragen nl. ziekte van Lyme en het Tick-borne encephalitis virus (TBE virus). Zie ook tekenradar.nl Bij twijfel raadpleeg uw huisarts!
Bedwantsen voeden zich met het bloed van onder andere de mens. Hij dankt zijn naam aan de plek in huis waar zich doorgaans de meeste bedwantsen bevinden, namelijk in en rond het bed. Op internet doen griezelverhalen de ronde over hotels met bedwantsen. Welk advies kan Martin geven aan pechvogels die daarmee te maken krijgen? “Bedwantsen zijn een hardnekkig ongedierte, dus zorg ervoor dat ze niet in huis komen! Pak je koffers buiten uit. Doe het wasgoed in een gesloten zak in de wasmachine en ontsmet de koffers.”
Zijn laatste tips zijn dringende. “Om te voorkomen dat er allerlei plagen in huis ontstaan is het verstandig om goed schoon te maken. Natuurlijk kunnen mensen flink met vergif in de weer gaan, maar dan blijft de oorzaak wel bestaan. Eten direct opruimen; aanrecht, tafels en vloeren goed schoonhouden is dan ook het devies. Bovendien is het belangrijk om ook de vuilniszak goed in de gaten te houden. Insecten zijn ook gek op alles wat daar inzit. Gooi voedselafval daarom pas in de vuilniszak als de zak ook in de container gaat. Bewaar het daarvoor bij voorkeur in de koelkast. En als laatste, “Er gebeuren soms ongelukken wanneer mensen zelf manieren bedenken om ongedierte kwijt te raken. Doe niet zo maar iets, maar vraag om advies en koop de juiste middelen. Of nog beter: laat de bestrijding over aan een expert!”