Ria Rouweler benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

Vandaag voor Ria een  Koninklijke waardering. Zijne Majesteit de Koning heeft haar benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

KLIK HIER VOOR EEN FOTOALBUM

Een echte waarderingprijs voor Ria, die meer dan dienstbaar is geweest binnen de Hengeveldse gemeenschap. Ria is al meer dan 35 jaar vrijwilliger met bestuursfuncties bij de Zonnebloem, vrijwilligster bij de Caritas, lid van het dameskoor van de Petrus & Paulus kerk. Vrijwilligster in het bezoek werk van de werkgroep “verliezen verwerken, mantelzorgster voor haar schoonzus en koffie schenken in diverse gelegenheden. Ook is Ria wekelijks gastvrouw in de orthopedische kliniek OCON, gevestigd in het ZGT in Hengelo en in het restaurant van Verpleeghuis St. Elisabeth in Delden.
Een enorme staat van dienst waardoor ze de prijs meer dan eens heeft verdiend.

De toespraak van Burgemeester Nauta

Mevrouw G.H.C. (Ria) Rouweler-Huistede uit Hengevelde Naar Hengevelde waar onze Majesteit op 7 november 2023 ons nog bezocht. Mevrouw Ria Rouweler-Huistede, graag spreek ik u toe als u hier naast me komt staan. Sinds uw huwelijk in 1969 met de heer Rouweler, hij is helaas overleden in 2007, nam u de zorg op u voor de geestelijk beperkte en inwonende tante van uw echtgenoot, mevrouw Annie Rouweler. Een groot deel van de zorg nam u over van uw schoonmoeder. Met veel toewijding zorgde u voor het huishouden, de maaltijden maar ook ‘stuurde’ u tante Annie in haar gedrag en ontfermde u zich over de financiën van Annie. Door haar geestelijke beperking kon Annie wellicht wat onhebbelijk en zelfzuchtig zijn maar met veel toewijding en geduld bleef u zorgen voor Annie, tot haar dood in 2019. Ook al was Annie daar voor al een aantal jaren in een verpleeghuis ondergebracht vanwege haar beperkingen en dementie.

Vanaf 1988 verbond u zich ook als vrijwilliger aan De Zonnebloem, afdeling Hengevelde. Omdat iedereen behoefte heeft aan sociaal contact maar niet iedereen in staat is dat contact zelf op te zoeken vanwege bijvoorbeeld lichamelijke beperkingen of ziekte, vullen vrijwilligers van De Zonnebloem die behoefte in. Al 35 jaar brengt u vanuit De Zonnebloem bezoeken aan uw mede-inwoners. Bezoeken die enorm gewaardeerd worden. Zo ook door de 80+ inwoners van Hengevelde die met een bezoekje werden vereerd. Ook aan uitjes die door De Zonnebloem georganiseerd worden, zegt u graag uw medewerking toe. Bestuurlijk was u van 1989 tot 1995 verbonden aan de regio Hengelo van de Zonnebloem en organiseerde u ontspanningsmiddagen voor de verschillende afdelingen binnen de regio Hengelo. Van 2000 tot 2006 vervulde u de functie assistent-hoofd regiovakanties. In die hoedanigheid was u belast met het (mede) selecteren van een geschikte accommodatie en het organiseren van de reis en het invullen van het programma. Ook gaf u leiding aan de vrijwilligers die de reis begeleidden. Met alle vrijwilligers tezamen organiseerde u voor de deelnemers onvergetelijke vakanties. In 2001 had u ook het penningmeesterschap van de afdeling Hengevelde op u genomen. Zo’n tien jaar geleden heeft u het penningmeesterschap overgedragen en uw bestuurlijke inzet beëindigd. Nog altijd bent u een gewaardeerde collega en vrijwilligster voor het bezoekwerk en de begeleiding van activiteiten.

 

Binnen de katholieke geloofsgemeenschap van Hengevelde bent u een even geliefd en gewaardeerd vrijwilliger. Van het verzorgen van de muziekmappen voor het dameskoor waar u in zingt tot de Caritas-kledinginzamelingsacties waar u niet alleen helpt met het sorteren van de kleding maar ook faciliteert door de schuur naast uw woning beschikbaar te stellen, door de schuur in te richten met tafels en te zorgen voor de inwendige mens van de vrijwilligers.

En van het bijschrijven van de overledenen in het jaarboek, het bezorgen van de geluidsopname van de afscheidsdienst en, een jaar later, het bezorgen van het gedachteniskruisje bij de nabestaanden tot het verrichten van allerhande hand- en spandiensten bij diensten als allerzielen en oogstdankdag.

En niet te vergeten de schoonmaak van de kerk volgens een rooster van vrijwilligers. Tot slot bent u wekelijks gastvrouw in de orthopedische kliniek OCON, gevestigd in het ZGT in Hengelo en in het restaurant van Verpleeghuis St. Elisabeth in Delden. Als er extra activiteiten worden georganiseerd in het Elisabeth wordt ook zelden vergeefs een beroep op u gedaan. Als ‘fietsmaatje’ stapt u van april tot oktober wekelijks, mits het weer het toelaat, op de duofiets om met een deelnemer te genieten van de prachtige natuur en omgeving. U past de route aan naar behoefte van uw deelnemer en ongeacht de kwaal of beperking van hem of haar bezorgt u zo uw cliënt een heerlijke middag in de buitenlucht.

Mevrouw Rouweler, u wordt gekwalificeerd als hartelijk, sociaal, toegewijd en betrokken bij haar medemens. Een vrijwilliger met een breed netwerk bovendien. Waardering is er alom voor uw vele en waardevolle vrijwilligerswerk. En vandaag ook Koninklijke waardering.

Zijne Majesteit de Koning heeft u benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Van harte gefeliciteerd.

De toppers in de Hof van Twente waren

  1. De heer J.H. Altena (Diepenheim)
  2. De heer G.J.W. (Jan) Boink uit Diepenheim
  3. Mevrouw G.M. (Ine) Hoek-Baak uit Goor
  4. Mevrouw S.C. (Selma) Hoek uit Goor
  5. Mevrouw W.J. (Willemien) Morsink-Gersen uit Diepenheim
  6. De heer G.L.J. (Gerrit) Nijland uit Bentelo
  7. De heer W. (Willian) Potman uit Markelo
  8. Mevrouw G.H.C. (Ria) Rouweler-Huistede uit Hengevelde
  9. Mevrouw G.B. (Gerdien) Smeenk-van der Meij uit Goor
  10. Mevrouw A.M.C. (Agnes) de Wit-Blokhorst uit Hengevelde