Riky (87) zoekt kleding voor Roemenië

Riky Schonenborg is met weinig tevreden, maar een grote wens van haar om nog 1 keer af te reizen richting Roemenië voor het goede doel. In een ver verleden deed ze dit met enige regelmaat. Gepakt en bezakt in een busje, vol met winterkleding voor de allerarmsten. Terug naar 2021: Het oude contact Deak Beyond werd weer benaderd, een dominee in het dorp Rety en deze was gelijk enthousiast. Al die jaren heeft ze contact met hem gehouden. Riky Schonenborg:
“In 1990 was er een inzameling voor Roemenië in Hengevelde. In de kleding die we meegaven, daar mocht je geen adres bij in doen; Riky deed dat toch! En daar hebben de schoonouders van de dominee, Deak Botond op gereageerd! Ik kreeg met enige regelmaat brieven van die mensen en het bijzondere was, en ze waren altijd open geweest. Premier Nicolae Ceaușescu was weliswaar doodgeschoten in 1989, de Securitate was zeker nog wel actief!” (Securitate was de benaming van de Roemeense geheime staatsveiligheidspolitie)

Hoe is het contact ontstaan
“Ria Maneschijn werkte in die tijd ook bij Tres Chic en was mijn collega. Zij heeft mij destijds na de inzameling in Hengevelde het adres van Jan Zandvoort gedaan en zo is dat contact tot stand gekomen. Met deze mensen heb ik vele malen kleding,schoenen en speelgoed naar Roemenië gebracht. Op die manier kwam ik mooi in de gelegenheid om die schoonouders van Deak Botond persoonlijk te ontmoeten!  Het was iedere keer weer een heel avontuur, vooral hoe dat bij die grensovergang Hongarije-Roemenië ging, corruptie ten top!
Nadat Jan Zandvoort overleden was heb ik de inzameling alleen verder gedaan voor Roemenië en Moldavië, via de Kleine Kracht uit Hengelo. Een hele fijne stichting. Ik heb wel altijd contact gehouden met de dominee. Ik denk dat ik er in totaal wel een keer of 7 geweest ben".

Maar wat ik nog kwijt wil aan Hengevelde en omgeving:
Heb je winterkleding, speelgoed of knuffels voor Roemenië? Neem contact op via 06-10175105 of breng het naar de Markesingel 41!

Ik kan jullie verzekeren dat het uitermate goed terecht komt!" (De opslag tot het moment van transport zal bij de familie René ten Heggeler plaats vinden in de Slotshoek)

Hieronder het verhaal van de Roemeense / Hongaarse dominee:

Deak Botond met zijn vrouw, schoonmoeder en schoonzus in de jaren 90

“Ik woon in een dorp van 950 inwoners, ik ben hier al 20 jaar dominee is de reformatorische (hervormde) kerk geleden. De naam van dorp is Rety, De Roemeense naam Reci. Het interessante is namelijk, wij zijn geen Roemeense mensen, dit hele dorp bestaat uit Hongaren. Dit gebied behoorde vroeger aan Hongarije. In Roemenië wonen op dit moment ongeveer 1,2 miljoen Hongaren.
Ik had ruim 20 jaar geleden voor het eerst contact met Riky Schonenborg. Zij kwam in die tijd met enige regelmaat in het stadje Kovaszna, waar mijn schoonouders wonen. Via die weg hoorde ik voor het eerst van de goede daden van Riky, hoe zij hulpgoederen op zijn plek kreeg in Roemenië. In 2007 bracht ik een bezoek aan onze zustergemeente den Bommel in Zuid-Holland en zijn die week we ook bij Riky langs geweest. Ze was dolgelukkig en vereerd, vele kerstwensen en zalig Pasen wensen volgden per email!Riky destijds  in een kinderziekenhuis met de directrice. Daar is speelgoed heengebracht

Enige tijd geleden ontving ik plotseling weer een mail van haar: Ze is toch weer van plan om een hulptransport te organiseren! Ik was zeer blij verrast! Een vrouw van 87 met dergelijke voornemens, geweldig!
Ze zal de bus wel niet besturen, maar het is wel allemaal haar wens! Ze wil graag bij de mensen thuiskomen en de goederen persoonlijk overhandigen, ze is dan ook meer dan welkom! De mensen leven hier onder zeer slechte omstandigheden dus de nood is hoog. Laten we hopen dat het coronavirus deze prachtige actie mogelijk maakt.
Overnachten
Overnachten is geen probleem, dat kan in ons verenigingsgebouw wat mogelijk is gemaakt met hulp uit Nederland! Vanuit Bommel en Oude Tonge.

Met vriendelijke groeten,
Ds. DEÁK BOTOND Réty-22 februari 2021”.

Deze vrouw was op het land aan het werk, ik heb haar een paar dikke sokken en wat koeken die voor in de bus lagen gegeven, ze was zo blij!