Romaike Wolbers in Moskou: “Iedereen heeft hetzelfde doel”

Zoals al regelmatig op Wegdamnieuws gepubliceerd lijdt de geboren Hengeveldse Romaike Wolberse aan de zenuwziekte MS. Een reuzachtige inzamelingsactie werd georganiseerd om geld bij elkaar te brengen voor een kostbare behandeling in Moskou. Dat is gelukt en inmiddels is Romaike al enige tijd in Rusland en is ze gestart met de behandeling. Romaike hierover: "De stamcellen zijn aan het groeien en dat voel ik! Hoe meer hoe beter denk ik dan maar." Eergisteren kreeg ze de nekcatheter waarmee ze hoopt dinsdag (gisteren) de stamcellen konden gaan oogsten. Hoe dit verlopen is, is nog niet bekend bij de redactie. Romaike gaf deze week hierover aan. "Dat is 2 miljoen keer mijn lichaamsgewicht. Benieuwd hoe ze dat gaan doen en hoe ze dat gaan tellen. Het is hier echt geweldig! Iedereen heeft hetzelfde doel. Gaaf om het daarover te hebben… Je wordt alleen maar nog positiever hier." Mocht er meer bekend worden dan wordt dit uiteraard gecommuniceerd via Wegdamnieuws. De redactie wenst Romaike heel veel sterkte toe. Hieronder meer over de ziekte en de behandeling.

Wat is MS?
Multiple sclerose, meestal afgekort tot MS, is een aandoening van het centrale zenuwstelsel en waarschijnlijk een auto-immuunaandoening. Het is dus geen spierziekte, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. De ziekte wordt getypeerd door de aantasting van zenuwvezels door afweercellen van het immuunsysteem. De impulsgeleiding in de zenuw wordt verstoord, waardoor bij de patiënt neurologische stoornissen zoals krachtvermindering kunnen ontstaan. MS is waarschijnlijk een auto-immuunaandoening. Dat wil zeggen dat het immuunsysteem eigen weefsel beschadigt, in dit geval delen van het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Er is nog veel onbekend over het precieze mechanisme. De oorzaak van de ziekte is onbekend, maar algemeen wordt aangenomen dat MS ontstaat door een samenspel van genetische en omgevingsfactoren.

HSCT stamceltherapie
HSCT staat voor hematopoietische stamceltherapie. HSCT staat voor hematopoietische stamceltherapie. Kort gezegd kan deze behandeling werken doordat het geheugen van het immuunsysteem geheel of gedeeltelijk gewist wordt. Bij deze behandeling worden autologe (dus van de persoon zelf) stamcellen gebruikt die aanwezig zijn in het beenmerg en in het bloed, zogenaamde hematopoietische cellen. Het doel van HSCT is het afweersysteem “resetten” zodat ontstekingscellen niet langer de myeline in de hersenen en het beenmerg aanvallen, zoals het geval is bij mensen met een actieve vorm van MS. Stamcellen zijn erg belangrijk voor het repareren van schade in het menselijk lichaam. Vanuit stamcellen kunnen verschillende andere soorten cellen ontstaan. In dit geval worden stamcellen uit het bloed gebruikt. Deze kunnen verschillende type ontstekingscellen vormen en daarmee het afweersysteem opnieuw opbouwen. Dit type stamcel kan echter geen organen of weefsels herstellen. HSCT kan daarom echte zenuwschade niet herstellen.

HSCT staat voor hematopoietische stamceltherapie.

HSCT staat voor hematopoietische stamceltherapie. Kort gezegd kan deze behandeling werken doordat het geheugen van het immuunsysteem geheel of gedeeltelijk gewist wordt. Bij deze behandeling worden autologe (dus van de persoon zelf) stamcellen gebruikt die aanwezig zijn in het beenmerg en in het bloed, zogenaamde hematopoietische cellen. Het doel van HSCT is het afweersysteem “resetten” zodat ontstekingscellen niet langer de myeline in de hersenen en het beenmerg aanvallen, zoals het geval is bij mensen met een actieve vorm van MS. Stamcellen zijn erg belangrijk voor het repareren van schade in het menselijk lichaam. Vanuit stamcellen kunnen verschillende andere soorten cellen ontstaan. In dit geval worden stamcellen uit het bloed gebruikt. Deze kunnen verschillende type ontstekingscellen vormen en daarmee het afweersysteem opnieuw opbouwen. Dit type stamcel kan echter geen organen of weefsels herstellen. HSCT kan daarom echte zenuwschade niet herstellen.