Schadelijke exoot bedreiging voor onze bijen- en insectenstand: Help zoeken!
Eerder dan andere jaren is hij dit jaar al gespot in onze gemeente, de Aziatische hoornaar.
Deze schadelijke exoot bedreiging voor onze bijen- en insectenstand en voor onze medewerkers van de groenvoorziening
De Aziatische hoornaar is een grote wesp uit Azië, hierboven te zien in verhouding met een normale wesp. Hij leeft van eiwitten die hij verkrijgt door het eten van andere insecten en dan met name bijen, hommels en andere bestuivers. Daarmee heeft hij een schadelijke invloed op de insectenstand.
Opmars
De opmars van de Aziatische hoornaar is begonnen in Frankrijk waarna hij langzaam België en Duitsland heeft veroverd en nu ook aan een opmars in Nederland is begonnen. De Aziatische hoornaar voedt zijn broed met eiwitten die hij haalt door het vangen van andere insecten.
Nest
Een nest van de Aziatische hoornaar vangt 11,9 kg aan insecten per jaar voor de voeding van het broed. Uit elk hoornaar nest komen aan het einde van het jaar 150 koninginnen vrij. Van deze 150 koninginnen zal het zo’n 10% – dus 15 koninginnen – lukken om een nieuwe volk te stichten. In het voorjaar zal de koningin een primair nest maken op een beschutte plek bijvoorbeeld schuurtjes, overkappingen of struiken waar ze dan het begin maakt van het nieuwe volk. Indien het groot genoeg is zal dit nieuwe volk in het begin van de zomer gaan verhuizen naar een groot nest, meestal hoog, tot 20 meter – in de boom toppen waar dan de nieuwe koninginnen voor het volgende seizoen zullen worden aangezet.
In deze cyclus van uitbouwen van het volk en creëren van nieuwe koninginnen zal bijna 12 kg aan insecten worden weggevangen de daarmee is de hoornaar een ,bedreiging voor de insectenstand en slecht voor de voedselketen en de biodiversiteit.
Hoe herkent u een Aziatische hoornaar
· Een overwegend zwart achterlijf, de Europese hoornaar heeft een donker achterlijf met meerdere gele segmenten
· Gele poten, de Europese hoornaar heeft zwarte poten
Aziatische hoornaars zijn agressief als men binnen 2 meter van zijn nest komt dan wel zijn nest verstoord. De hoornaars zullen dan als groep aanvallen waarbij meerdere steken – 10 voor volwassenen en 4 voor kinderen – tot overlijden kunnen leiden.
Van april tot juni bouwt de Aziatische hoornaar een klein primair nest op een beschutte plek
· Dit nest is altijd bolvormig.
· De vliegopening zit onderaan.
· Je vindt ze vaak in de buurt van water.
· Het hangt beschut tegen regen en wind. …
· Het hangt meestal aan een plafond of een balk.
· Eerst is het nest niet groter dan een tennisbal. Je kan het moeilijk onderscheiden van nesten van Europese hoornaars of andere wespen. Later kan het nest zo groot worden als een kleine voetbal.
Vanaf de zomer bouwt het volk zijn secundaire nest
· Meestal maken de Aziatische hoornaars hun zomernest in een boomtop. Je vindt deze nesten moeilijker. Je ziet ze pas goed als de bladeren van de bomen vallen.
· Soms zit het zomernest in een haag, een schuur, onder een dakgoot of tegen een gevel.
· Zomernesten zijn bol- tot peervormig.
· De vliegopening is altijd aan de zijkant.
· Een zomernest is gemiddeld 50 cm breed en 70 cm hoog.
· Tijdens de zomer en de herfst is het nest actief. Je ziet hoornaars van en naar het nest vliegen.
· Soms lopen de hoornaars op de buitenkant van het nest. Dan zie je zwarte stipjes op het lichtbruine nest.
Helpt u ons zoeken?
De Aziatische hoornaars zitten nu nog vooral in schuurtjes en vogelhuisjes en beginnen thans te vliegen. Ziet u Aziatische hoornaars of een nest van een Aziatische hoornaar kom dan niet te dicht in de buurt en maak een melding op www.waarneming.nl onder het kopje Aziatische hoornaar. Graag met foto en de plek waar de waarneming plaats vond. Een gespecialiseerd team zal dan contact opnemen om de hoornaar te vangen. Mocht u meer willen doen? Er zijn bij de plaatselijke imkerverenigingen vallen beschikbaar waar alleen de Aziatische hoornaars in gevangen worden. Overige insecten passen er niet in of kunnen er weer uit.