Scholten: “Wat zijn consequenties voor kleine kernen?”
Rudi Buschers, Jaco Geurts en Harrie Scholten van het CDA
Tijdens het bezoek dat CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts afgelopen vrijdag aan Hengevelde bracht, heeft de CDA-Statenfractie nog eens aangegeven eindelijk te willen weten wat de consequenties zijn van de beperking van de as- en totaallast op de bruggen van het Twentekanaal. Wat is bijvoorbeeld de economische schade voor bedrijven en welke gevolgen zijn er voor veiligheid en leefbaarheid in de kernen? Ook wil het CDA inzicht in de routes voor vracht- en landbouwverkeer en alternatieve routes.
CDA Hof van Twente onderstreept het belang van snelle oplossingen. “De publicaties in de Tubantia van 23 en 25 januari wijzen erop dat er grote economische schade ontstaat door deze beperkingen voor ondernemingen (zoals Holterman uit Markelo), landbouw- en loonbedrijven”, licht Harry Scholten van CDA Hof van Twente toe. “Want het kan toch niet zo zijn dat de regionale economie hiervoor de rekening moet betalen? Uiteindelijk is Rijkswaterstaat primair verantwoordelijk voor de bruggen”.
“Als blijkt dat de bruggen versterkt of vernieuwd moeten worden, zal er ergens een portemonnee getrokken moeten worden”, geven CDA-Statenleden Laura Antuma en Yvonne Nijhof aan. “We willen van GS weten of er ruimte is in het provinciebudget om de (snelle) aanpak van de knelpunten in provinciaal of gemeentelijk beheer voor te financieren. En het zou op korte termijn al veiliger worden wanneer de provincie landbouwverkeer toestaat gebruik te maken van rondwegen”. Vanuit de gemeente, regio Twente en het Rijk moet uiteindelijk ook worden bijdragen.
Tijdens het werkbezoek hebben de landelijke, provinciale en lokale CDA-fracties de handen ineen geslagen om gezamenlijk de druk richting de minister op te voeren om zo snel mogelijk te komen tot een structurele oplossing; ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid.