Sri Lanka bezoek HEBO housing groep – deel 2

De dag na de opening van het HEBO housing project (KLIK HIER VOOR DEEL 1) vertrok een aantal personen weer vroeg uit het hotel om nogmaals naar het gebied terug te gaan. Dit keer konden we niet met de grote bus, dus gingen een paar personen vooruit met een kleine bus en een jeep. Zelf bezocht ik met Marcel van Rengs (Ten Brinke Foundation) 5 gezinnen die aan het “Cow project” mee doen. De kleine boerderijtjes lagen allemaal zo’n 5 minuten rijden van elkaar. Het was erg mooi te zien hoe deze mensen het opgepakt hebben en velen hebben inmiddels een klein stalletje kunnen zetten. Sommigen hebben daar al 4 tot 6 koeien in staan; het jongvee staat meestal aan een boom vastgemaakt naast de stal.
Wat opvalt zijn de verhalen van de mensen zelf en welke impact dit project op hun leven heeft:

Bij het eerste gezin hoorden we bijvoorbeeld dat een zoon nu kan studeren aan de Universiteit, dankzij het harde werk van zijn ouders maar zeker ook omdat er nu inkomsten zijn uit de melkopbrengst. Alle boeren die we bezochten zijn erg dankbaar en onderschijven de doelstellingen van het projectplan, namelijk dat ze ook twee drachtige koeien weggeven aan een andere familie op de wachtlijst in de eerste 5 jaar dat ze aan het project deelnemen. Op laatste adres dat we bezochten troffen we een jonge man die een bedrijfje gestart is in het maken van lekkere kwark / yoghurt en dit in de omtrek verkoopt. Hij heeft met een banklening een klein autootje gekocht en verwerkt per dag zo’n 150 liter melk!! Dit wordt in ketels van 50 liter gekookt boven kokend water. De kwark wordt in aarden potten gedaan voor de verkoop. Daarbij verkoopt hij ook flesjes cocosnoot honing en zelfgemaakte melk toffees. We mochten zelf proeven en het smaakte heerlijk.

De andere drie personen gingen met de jeep van ons bestuurslid Ajith mee naar een nabij gelegen locatie (ca 6 km) waar dezelfde armoede heerst als bij het HEBO housing project. Hier zou in de toekomst ook een groep huisjes gebouwd kunnen worden voor de allerarmsten. Men was zeer onder de indruk van enkele situaties die gezien zijn.

Later die ochtend kwamen we allemaal weer samen bij de grote bus en vervolgden de reis naar de “Deaf and dumb” school. Dit is een school met hostel voor dove en gehoorgestoorde kinderen. Ze komen daar naartoe vanuit heel Sri Lanka. Het project is gesponsord door de Twentse Founders, onder aanvoering van bouwbedrijf Oude Wolbers uit Borne. We deelden meegenomen schrijfgerei en speelgoed uit, helaas waren de kinderen er niet ivm het Boeddhistisch / Tamil nieuwjaar dat hier komende week gevierd wordt.

We reden door naar de grote stad Kurunegala waar we na de lunch het “Lourdes girls home” bezochten, gesponsord door Rabobank Centraal Twente. Daar wonen meisjes, allemaal wees, die verzorgd worden door zusters van de katholieke kerk. We deelden weer veel meegenomen potloden, stiften, etuis, kleurboeken en speelgoed uit. De meisjes zongen voor ons en wij deden een poging om hen na te zingen, wat tot veel gelach en gegniffel leidde...
Onze reis eindigde deze dag in Kandy, de culturele hoofdstad van Sri Lanka met onder andere de “Tempel van de tand”. We gaan van hieruit vandaag een reis maken naar de theeplantages.

Graag tot een volgend bericht, groeten namens de HEBO Housing groep
Thijs Rupert

KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S