Theaterwandeling Huttenkloas 1, 2 en 3 augustus: kaarten nog beschikbaar

Op 1, 2 en 3 augustus vormt Hengevelde opnieuw het decor van een bijzondere theaterwandeling: ‘In ’t Bloedspoor van Huttenkloas’. Tijdens deze duistere tocht langs het beruchte verhaal van de Twentse misdadiger Huttenkloas, zijn er indrukwekkende optredens van zowel bekende artiesten als lokale talenten.

Onder de deelnemers bevinden zich bekende namen zoals André Manuel en Laurens ten Den. Maar ook andere professionele gezelschappen doen mee, waaronder theatergroep Hydra uit Oldenzaal, het Hengelose theaterkoor Multiple Noise en de Almelose troubadour Alexander Schoemaker.

Oud Wegdammer Toon Brummelhuis als Huttenkloas

Daarnaast zijn ook enkele gezichten uit de regio te bewonderen. Zo maken Jacco en Lennard Kiezenbrink, Frank de Wit, Frank Slijkhuis, Wilco Wissink en Willem Dinkelman uit Hengevelde en Diepenheim hun opwachting. Een bijzondere rol is weggelegd voor de uit Hengevelde afkomstige Toon Brummelhuis, die momenteel in Oldenzaal woont. Hij vertolkt de rol van niemand minder dan Huttenkloas zelf.

De wandeling begint om 20.30 uur bij herberg De Gebrande Waateren. Kaarten kosten € 10 en zijn verkrijgbaar bij:

  • De Bazar van Jon & Herberg De Gebrande Waateren (Hengevelde)

  • Café-restaurant Spoolder (Bentelo)

  • Cultuurcentrum Herberg De Pol (Diepenheim)

In de gevangenis stond een beruchte dwangstoel, voorzien van kettingen en scherpe spijkers, waarmee verdachten tot een bekentenis werden gedwongen

De gruwelijke geschiedenis van Huttenkloas

In mei 1775 werd het rustige Twentse dorpje Bentelo opgeschrikt door twee brute moorden. Al snel viel de verdenking op Klaas Annink, zijn vrouw Aarne en hun zoon Jannes. Zij zouden samen verantwoordelijk zijn voor de dood van de misdadiger Pompen Hendrik en de kousenverkoper Willem Stint. Het gezin Annink leefde in een armoedig hutje, wat Klaas de beruchte bijnaam “Huttenkloas” opleverde.

Gevangen in Oldenzaal

Na hun arrestatie werden Klaas, Aarne en Jannes overgebracht naar de gevangenis in Oldenzaal, waar alle misdadigers uit de regio Twente werden opgesloten. In deze gevangenis stond een beruchte dwangstoel, voorzien van kettingen en scherpe spijkers, waarmee verdachten tot een bekentenis werden gedwongen. Ook Huttenkloas zou op deze pijnbank gezeten hebben. Wie nieuwsgierig is hoe die stoel eruitzag, kan terecht in Museum het Palthe-Huis.

Geen verdediging

In tegenstelling tot nu, had een verdachte in de achttiende eeuw geen recht op een advocaat. Mensen werden simpelweg beschuldigd, opgesloten en vaak langdurig gemarteld totdat ze bekende. Van een eerlijk proces was nauwelijks sprake.

Een gruwelijk einde

Klaas, Aarne en Jannes werden uiteindelijk ter dood veroordeeld. Voor Klaas en Jannes wachtte een bijzonder wrede straf: zij werden geradbraakt – vastgebonden op een wiel en langzaam doodgeknuppeld door de beul. Aarne onderging een ander lot: zij werd gewurgd aan een paal, op het galgenveld net buiten de stadspoort. Zulke openbare terechtstellingen trokken veel toeschouwers; voor velen was het een waar volksvermaak.