Timmerloods ‘De Geie’ aan de Gorsveldweg, een uniek stukje Hengevelde

Een lachende Bennie in de historische timmerwerkplaats, een museum net buiten Hengevelde

Wie aan de Gorsveldweg vlakbij de Hengeveldse ijsbaan de werkplaats van Bennie Hag binnenloopt, gaat ineens meer dan 100 jaar terug in de tijd. Daar staat namelijk Timmerloods De Geie, een historische timmerwerkplaats met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1879. In dat jaar verwierf Roelof Hag een stuk grond aan de Gorsveldweg en bouwde hier zijn loods, die hij “De Geie” noemde, als eerbetoon aan zijn afkomst van de Beldsweg. Anno 2024 staat het er nog altijd en mooie hiervan is, publiek is van harte welkom.

Bennie laat zien het oude ambacht niet verleerd te zijn

Deze timmerloods is uniek in Overijssel, aangezien de volledige collectie gereedschappen nog steeds aanwezig is. Wie in de bouw werkzaam is en enig historisch heeft, moet hier geweest zijn. Bovendien is het gebouw in originele staat behouden gebleven, inclusief de oude kasboeken. Deze bijzondere elementen dragen bij aan de historische waarde van De Geie.

Bennie leidt iedereen met veel enthousiasme rondt toont bezoekers naast alle gereedschappen graag een bijzondere ruimte in de timmerwerkplaats, die vroeger streng verboden terrein was voor kinderen. In dit kamertje werden materialen opgeslagen voor het maken van doodskisten, waaronder zilverkleurige nagels met een kruisje erop. Deze ruimte ademt de geschiedenis en biedt een unieke inkijk in een minder bekende kant van het timmermansvak.

De schragen waar de doodskist op stond, bijna gereed voor 'gebruik'

Bennie vertelt vol enthousiasme hoe het er hier vroeger aan toe ging. “Kinderen mochten nooit bij dit hok komen, maar sowieso werden kinderen er bij begrafenissen buiten gehouden. Er werd niet over gepraat en de kinderen bleven thuis. Dit was dan ook altijd een heel spannend hok voor kinderen.”

Gereedschap om de doodskist te preparen

Ook komen we uit bij een grote ouderwetse ‘haardplaat’, die vrijwel niet te tillen is. Bennie hierover: “Die is nog van Huttenkloas geweest. Roelof Hag kwam van de Beldsweg, daar waar ook Klaas Annink (Huttenkloas) in de buurt woonde. “Huttenkloas zal hem wel ergens hebben gegapt in die tijd, haha”, zo denkt Bennie.

 

De haardplaat, ooit in het bezit van Huttenkloas

Naast de vele gereedschappen en werkmaterieel voor houtbewerking, komen we ook spullen tegen uit de oorlog. Veel Duitsers hebben zich in de omgeving van de werkplaats schuil gehouden tijdens de Tweede Wereldoorlog en het een en ander is achtergebleven. Dit ligt ook in de werkplaats. Zo is er nog onder meer een mes te zien van de Duitsers, welke de terugreis naar Duitsland niet heeft gehaald.

Duits steekwapen uit de oorlog

Verleden en toekomst

De familie Hag heeft een sterke band met deze locatie. In 1972 bouwde Bennie Hag, de achterkleinzoon van Roelof Hag, een woning voor zijn gezin naast de timmerloods. De kozijnen die werden geplaatst werden uiteraard gemaakt in de oude timmerloods.

Toon Walterbosch nam na Roelof het roer over in de werkpaats, een vakman volgens Bennie.  Toen Walterbosch stopte, raakte de werkplaats jarenlang in verval. Dankzij een overheidssubsidie is het pand jaren geleden volledig opgeknapt door leerlingbouwvakkers en opnieuw in gebruik genomen.

Bennie vertelt vol trots over de collectie

Bennie is inmiddels 82, daarom is de vraag wat er gebeurt met de loods als hij ooit uit de tijd komt. Bennie vertelt: “Schoonzoon Norman, die hiernaast woont, is er ook nog wel een beetje fan van, dus het blijft vast behouden. Ook heeft het de status van rijksmonument”, vertelt Bennie, die weet dat dit stukje erfgoed ook in de toekomst in goede handen zal zijn.

Mocht je Timmerloods aan de Gorsveldweg willen bezoeken, dan is dat op vrijdag en zaterdag overdag mogelijk. Bennie staat je graag te woord en ook groepsbezoek is mogelijk.

Hieronder enkele impressiefoto’s: