Tom Stortelder weer veilig thuis: In een barrel van Kopenhagen naar Helsinki in 5 dagen

Met zes personen in drie ‘barrels’ reden ze het bitterkoude avontuur tegemoet. The Carbage run; de ultieme 5-daagse rally door Europa in een barrel van max. 500 Euro. Tom:”Zo dat was hem dan! Van Kopenhagen naar Helsinki in 5 dagen. We zijn zaterdag 9 februari vertrokken naar Kopenhagen en na 10 kilometer ging het al mis met 1 van de 3 auto's. Naar 2 uur sleutelen hadden we het gevonden en tevens gerepareerd. Vijf uur 5 uur later waren we in Kopenhagen ‘s Avonds genieten van een paar biertjes in Heidi’s bar, zondag een rustig dagje en zo konden we maandag naar de start. Onze auto's waren goedgekeurd. Even een rondje tussen de 356 auto's door lopen en toen begon het spektakel.

Na ongeveer 100 km rijden kregen we de kleinere wegen en al snel ook al de eerste sneeuw!  Na een route van 555 km was het eerste gedeelte goed gelopen dachten we. Maar ik had wat gehoord aan mijn auto en na het aan draaien van de voorste wiellagers dachten we dat het goed was. Dinsdag morgen de lange route gekozen (ongeveer 650 km). Maar na 70 km ging het mis! Rechtsvoor had mijn wiellager het begeven en stonden we stil. Na 3.5 uur stil gestaan te hebben en zoeken naar onderdelen en de reparatie konden we de weg vervolgen. Maar vanwege het tijd verlies hebben we de korte route maar opgepakt!

Na vele kilometers op de besneeuwde wegen ging voor mij een BMW hard van de weg en moest ik alle zeilen bijzetten om ze te ontwijken en zo kwam ik ook met 1 wiel vast te zitten! Na wat lier werk was ik en de BMW vrij en konden we de weg vervolgen en deze ook fijn afgesloten! (ZIE DIT FILMPJE)


Woensdag weer voor de lange route gekozen. (Ongeveer 630 km) Na een mooie dag en machtig mooie wegen was het einde in zicht, maar dit verliep niet helemaal vlekkeloos! Een auto voor ons viel uit ik kon op tijd remmen. Helaas de auto achter mij niet en zo had ik schade aan de achterkant en voorkant maar we konden gelukkig verder.

Donderdag vroeg uit de veren en hebben we eerst de koplamp gerepareerd, de achterruit vast getapt konden we richting de start. Uiteraard weer voor de lange route gekozen (600 km) maar na een km of 150 kreeg de andere auto problemen en zijn we rechtstreeks richting de finish gegaan.   We hebben een paar reparaties moeten verrichten maar zij waren een bout verloren die waarschijnlijk los is gelopen, daarom konden we het niet 100% krijgen maar: Ze konden rijden!

Vrijdag toch, ondanks de problemen wederom gekozen voor de lange route en jawel! Deze keer fijn uitgereden! De finish was midden in Helsinki dus was het de auto parkeren bij het hotel, even douchen en vervolgens snel die kant op. Na een avond vol gezelligheid en veel bier was het afgelopen. We waren tevreden, een echte run met hulp van iedereen en tussendoor ook nog vele andere runnerskunnen helpen!  Van de 356 auto’s zijn er in totaal 15 niet gefinisht.

Zaterdag middag zijn we de boot opgegaan, deze ging van Helsinki naar Travemunde met een afstand van 1200 km. Na 30 uur konden we weer rijden! Vier uur later waren we rond 02.00 zondag/maandagnacht weer thuis en na 2 biertjes was het echt tijd voor wat rust! De auto’s hebben we maandag middag uitgepakt, vele anekdotes passeerden de revue en vervolgens nagenieten, wederom onder een genot van een biertje en toen zat het erop!

We hebben in 8 dagen ongeveer 4500 km gereden en zijn we heel wat ervaringen rijker geworden maar het was supermooi en wel voor herhaling vatbaar! We zijn nu alweer bezig voor de zomer, Kevin Lenderink en ik zijn uitgeloot voor de Carbage run deze zomer van Kopenhagen naar Noorwegen waar meerdere Hengeveldenaren aan mee zullen doen! We kijken er al naar uit!”

KLIK HIER VOOR EEN IMPRESSIE VAN ONDERWEG

Mart Damvelt , Gijs ten Vregelaar, Kevin Lenderink, Chiel Derkink, Sandra Landolt, Tom Stortelder