Tonnie Tuinte in acht uurjournaal: Laatste fietstocht over Afsluitdijk

Tonnie Tuinte verzamelde zich samen met vierhonderd fietsers zondagochtend bij de Afsluitdijk. (zie DIT FILMPJE) Nog één keer zouden ze de dijk over fietsen, voordat het fietspad dicht gaat. Dat is met ingang van vandaag het geval, voor een periode van drie jaar. Dit vanwege de veiligheid rond de werkzaamheden ter versterking van de Afsluitdijk. Zondagavond om acht uur werd hiervan verslag uitgebracht in het NOS-Journaal. Ook in het middagjournaal waren er al beelden van te zien. Ligfietser Tonnie Tuinte vindt het ook vervelend dat hij de komende jaren niet over de dijk kan fietsen. "Drie jaar niet over de Afsluitdijk, en wie weet of je daarna nog fietst hè?" Beide mannen verbleven afgelopen nacht in een bed & breakfast in Den Oever. "Ik hoop dat die hele sluiting een grote 1-aprilgrap is", zegt eigenaar Tina de Jong. 

Hasan Coskun interviewt Pé Koomen aan de keukentafel in het Huis van de Wadden namens de Wieringer Courant

Drie van deze fietsers logeerden vannacht in het Huis van de Wadden, het pension van Tina de Jong en Henry Scholtens in Den Oever. Het zijn Pé Koomen (78) uit Middenmeer, Tonnie Tuinte (63) uit Hengevelde en Johan van Benthem (37) uit Hoge Hexel. Zij zijn met een ligfiets naar Den Oever gekomen om nog één keer de dijk over te gaan. ,,Over drie jaar ben ik 81," zegt Koomen veelbetekenend. Hij gaat wekelijks de dijk over naar zijn dochter, die in Friesland woont, vertelt hij aan Hasan Coskun van het NOS-Journaal. Tuinte en Van Benthem rijden veel in Noord-Holland. “Als wij vanuit Twente over Amsterdam moeten, scheelt dat honderd kilometer, enkele reis," vertellen ze. Koomen heeft al uitgerekend dat hij 240 extra kilometers moet maken om per fiets bij zijn dochter te komen en weer terug naar huis te gaan”.

Tonnie:”Ik ben een enthousiast ligfietser geworden, mede door die Pé Koomen. Hij is bijna 80 en rijdt nog steeds meer dan 12000 kilometer per jaar. En dat gaat gewoon met 30-35 km/uur! 250 km per dag is goed te doen, zelfs voor een 63 jarige en het hele jaar door. Daarom zijn die dingen fantastisch. Met een Velo kom je in het hele land! 

Om de fietsers en wandelaars enigszins tegemoet te komen, werd er een fietsbus ingezet met halteplaatsen op Kornwerderzand, Breezanddijk en bij het Monument. Het is maar een schrale troost voor de vele sportievelingen, die er nu eenmaal een uitdaging in zien zonder gemotoriseerde hulp. En wat hen vooral steekt, is dat de afsluiting van het fietspad maar enkele weken van tevoren bekend is gemaakt. Dat betekent dat veel georganiseerde tochten, waarin de Afsluitdijk is opgenomen, niet door kunnen gaan.
Wat de fietsers van de lange afstand ook al niet helpt, is dat het fietspad over de Houtribdijk - het alternatief tussen Enkhuizen en Lelystad - nog drie maanden dicht is. Dat betekent dat ze - vanuit Den Oever gezien - via Amsterdam, Almere en Lelystad moeten rijden om aan de andere kant van het IJsselmeer te komen. ,,En langs de Noordzeekust komen we ook al niet ver," zegt Tuinte, ,,want het pad over de sluizen in IJmuiden kunnen we niet over doordat ze daar de boel ook aan het vernieuwen zijn. Maar de mooiste activiteit was op zaterdag toen we met 25 Velomobielen een retourtje deden. Dat eindigde voor een kapotte brug op de A7 bij Den Oever!""

Pensionhoudster Tina de Jong hoopt nog altijd dat de sluiting van het fietspad over de Afsluitdijk morgen een aprilgrap blijkt te zijn. ,,Het betekent voor mij zeker een verlies aan inkomsten. Hier komen veel mensen die per fiets de Afsluitdijk over willen, al is het maar eens in hun leven. En wat denk je dat de schade is voor de lunchroom in het Monument?"