Tour de boer Hof van Twente

Het 5 jarig lustrum van Tour de boer Hof van Twente, was een groot succes. Ruim 1000 mensen hebben gisteren deelgenomen aan de fietstocht die langs boerenbedrijven leidt.

Opvallend dit jaar dat er ook veel kinderen mee fietsten, waar we heel blij mee zijn en waar we ook extra aandacht aan schenken. Op de bedrijven zorgen we voor extra vermaak voor deze groep door middel van. springkussen, kalverschetsen, enzovoort. Ook wordt er een speurkaart gemaakt met vragen waar de antwoorden op de deelnemende bedrijven te vinden zijn.

Dit jaar was er weer een mooie route uitgezet, o.a. over het nieuwe fietspad door het mooie natuurgebied langs het kanaal van Goor richting Lochem. Zo slingerend over de binnenwegen kwam men als eerst op het erf van Familie Smit die hier een Melkveebedrijf runnen. Deze boerderij gelegen op Landgoed Weldam, heeft in 2010 een nieuwe stal voor de koeien in gebruik genomen en onlangs is er voor de kleinste kalfjes een nieuwe huisvesting gerealiseerd. De koffie met cake stond klaar voor de liefhebber en de kinderen konden hier kalfjes schetsen, de winnaar hiervan hebben inmiddels een leuke attentie ontvangen.

Al fietsen kwam men op het bedrijf van de Familie Lubberdink in Wiene. Op erve ‘Hoestee”, dat al eeuwenlang bestaat, wordt door de huidige bewoners 1200 róse-kalveren gehouden.

Ook prachtig te zien dat een oude karakteristieke boerenschuur, nog steeds functioneel is voor dit bedrijf. Op dit erf is ook ‘atelier An-edelsmid’ gevestigd wat vooral vrouwen erg aansprak, ondertussen konden de kinderen zich vermaken met speelgoed van ‘Van der Riet”.

Van Wiene fietsend naar ‘t Zeldam kwam men aan bij het pluimveebedrijf van Niels en Marlous Katier. Dit is een opfokbedrijf voor vleeskuikenouderdieren dat een capaciteit heeft van 80.000 dieren per ronde. Door een streng hygiëneprotocol, is het niet mogelijk als bezoeker, de stallen betreden. Om toch te laten zien waar zij dagelijks mee bezig zijn, is er een educatieruimte ingericht waar men dmv. informatieborden en een bedrijfsreportage wordt geïnformeerd, en ook nog live in de stallen kunt meekijken op een groot tv-scherm.

De pannenkoeken, die hier door de dames van de Goorse afdeling Zij-actief werden gebakken, gingen er bij de hongerige fietsers wel in. Voor de kinderen stond hier een luchtkussen voor extra vertier.

Het thema dit jaar “Energie uit groen” paste ook erg goed bij het laatste bezoekbedrijf “Bruins en kwast”. Dit bedrijf, waar velen van ons het afval naartoe brengen voor verwerking, is normaal niet toegankelijk voor bezoekers ivm. de veiligheidsmaatregelingen. Op deze dag is een uitzondering gemaakt, zodat de bezoekers met touringcars van Ter Doest werden rond gereden over het 9 ha bedrijventerrein met een gids die vertelde over hun ‘groene wereld’ en zodoende vele processen zichtbaar werden. Dit werd door velen ervaren als een indrukwekkend ritje.

De organisatie heeft vele goede reacties mogen ontvangen over de gekozen bedrijven zoals interessante, mooie en nette bedrijven en een mooie fietstocht door de mooie natuur van onze Hof van Twente. Hier kunnen we met een goed gevoel op terug kijken en motiveert om dit volgend jaar weer te organiseren.