Uitgaanstip: Museumboerderij Wendezoele start oogst- en honingweken

Van27 juli tot en met 8 augustus wordt er wederom geoogst bij de Wendezoele op de akkers en in de moestuin. Het oogsten gaat zoals dat gebeurde in de eerste helft van de vorige eeuw, een traditioneel schouwspel.

Op de Wendezoele akkers groeit graan dat men tegenwoordig bijna niet meer ziet in het Twentse landschap nl. gerst, spelt, tarwe, haver en rogge. En dit jaar zal op 6 augustus het vlas worden geoogst in het kader van het gezamenlijke project Verrassend Vlas! Binnen dit project wordt het product vlas vanaf zaaien t/m oogsten gevolgd en daarna wordt de verwerking tot linnen in beeld gebracht. Dit project loopt tot eind 2016 en is opgestart in samenwerking met o.a. museum Bussemakershuis uit Borne.

Bij goed weer zal op maandag 27 juli gestart worden met de oogst van de granen. Er wordt wisselend gebruik gemaakt van authentieke maaimachines en handmatig maaien. Het gemaaide graan wordt in schoven opgezet op het land. Alle werkzaamheden worden door vrijwilligers verricht die de oude werkmethoden nog beheersen. Het geheel is natuurlijk een prachtig schouwspel. Leuk en leerzaam om te zien, voor jong en oud. Bij regen wordt er niet geoogst.

Van maandag 3 augustus tot en met zaterdag 8 augustus wordt eveneens de zomerhoning geslingerd! Een mooie gelegenheid om bezoekers mee te nemen in de wereld van bijen en honing. Natuurlijk is er gelegenheid om te proeven en de honing is te koop.

Het museum is in juli en augustus dagelijks open van 10.30 tot 17.00 uur. De presentaties rondom het oogsten zullen na het middaguur plaatsvinden. Kijk voor de exacte planning van de activiteiten op de website www.wendezoele.nl

De museumboerderij is gevestigd aan de Twickelerlaan 14 in Ambt Delden (nabij kasteel Twickel). Entree kinderen van 4 t/m 12 jaar € 1,00 en volwassenen € 3,00.

Over Museumboerderij Wendezoele

Museumboerderij Wendezoele is gevestigd op het prachtige Twickel-erf Erve Brinkate en geeft bezoekers een beeld over de landbouw en veeteelt in Twente tussen 1900 en 1960. Er zijn naast de traditionele gebouwen op het erf met daarin wisselende exposities, een kleine veestapel, een kruiden- en groentetuin, gras- en akkerland. Hierop groeien gewassen die in de genoemde periode werden verbouwd. De exposities laten zien hoe het leven was op school, in de winkel en thuis op de boerderij.