Vaak buj te bange! “Een trotse IJsclub Wegdam”

Er werd niet op gerekend maar toch konden de poorten open bij de Hengeveldse ijsbaan donderdag.

ZIE DIT FOTOALBUM

Het was mooi druk op het eind van de middag hetgeen doorliep in de avond. Wat maakt de verrassing dat de ijsbaan toch open ging? Voorzitter van de ijsvereniging Norman Smit hierover: “Woensdagmorgen belde Patrick ten Breteler mij ‘s ochtend op om een update te doen van de ijsdikten op de ijsbaan. De cijfers waren zeker nog geen ‘voldoende’ en met de weersverwachting van dat moment besloten we ook om de vrijwilligers niet bij elkaar te roepen. Het bij elkaar komen zou dan ook meer voor de gezelligheid zijn dan om de laatste afspraken te maken over open gaan, een baan maken, beschikbaarheid vrijwilligers, inkoop enz. Donderdagmorgen doen we de finale meting en dan beslissen we last-minute. De kans dat de baan open kan is gezien de ijsvloer en de weerberichten marginaal.”

Hoe kijk je na een aantal jaren dicht te zijn geweest terug op deze schaatsdag?
“Donderdagmorgen 9:15 liepen Toon Broshuis, Frans Blokhorst, Patrick ten Breteler en ik achter Frans Broshuis aan, die met de heilige boor overal gaten boorde in de ijsvloer. Daar waar de vloer het dunst verwacht werd, was deze het dikst. Het tempo van lopen en boren nam snel toe. 9:25 was het antwoord bekend de ijsbaan is dik genoeg!! IT GIET OAN!

Hoe nu? woensdag marginale kans, donderdag, open die baan! Op de rode knop drukken en dan zie je dat een ervaren team met vrijwilligers hier de duim niet voor om draait. Vrijwilligers mobiliseren, baan maken, communicatie naar (social) media opstarten, website (laten) aanpassen, digitaal betalen instellen, inkopen doen, muziek regelen, enz. Voor 10:00 werden de eerste rondjes al gedraaid door tevreden schaatsers. Die tevreden schaatsers geeft ons de motivatie dit te willen doen, dank daarvoor!”

Hoeveel bezoekers denk je dat er geweest zijn?
“Donderdag hebben we een kleine 500 schaatsers mogen verwelkomen. Daarom hebben we vanavond de baan geprepareerd voor de dag van morgen. Morgenochtend 9:30 valt de beslissing of het verantwoord is. Wij verwachten van wel. Echter het weer is niet voorspelbaar. Wij hadden niet voorspeld dat dit donderdag zo’n feest zou worden. Door klimaatverandering is de frequentie van openstelling gemiddeld 1 op de 4 jaar. Na een zeer ‘bijzonder’ Coronajaar 2021, zijn we zeer content met deze niet verwachte schaatsdag en kijken uit naar morgen. Als voorzitter ben ik zeer trots op deze club met toppers, die dit donderdag voor de schaatser mogelijk gemaakt heeft. Als vrijwilligers zijn wij nog trotser op jullie aanwezigheid, jullie blijdschap en complementen.
Daarom hebben wij na afloop geproost op jullie! Dank voor jullie aanwezigheid! Een trotse IJsclub Wegdam!”, besluit Norman.

Vrijdag rond 9.30 uur wordt bekend of de baan ook vandaag open kan.

Schaatsen, de moeders zijn er maar druk mee
Lang geleden!
Trotse vrijwilligers drinken na afloop een borrel
En tot in de late uurtjes bezig
Gevonden voorwerpen!