Verkeersexamen; Wij als Petrusschool feliciteren alle geslaagden!

Vandaag was het weer zo ver! Het VVN Verkeersexamen voor de leerlingen van groep 7 van de Petrusschool. Misschien heb je ze vandaag wel voorbij zien fietsen voor het praktijkexamen van Veilig Verkeer Nederland. Ze fietsten om de beurt een route door Hengevelde en moesten kunnen aantonen dat zij de verkeersregels kennen.
Op maandag 27 maart maakten de leerlingen het Nationaal Theorie VVN Verkeersexamen. En op donderdag 6 april werden de fietsen van de leerlingen gekeurd.

Langs de route stonden vrijwilligers die, aan de hand van een controlelijst of app, beoordelen of de leerlingen goed handelen waarvoor dank!

Wij als Petrusschool feliciteren alle kinderen uit groep 7 van harte met hun diploma! 


Maandag 27 maart

De leerlingen beantwoorden 25 vragen vanuit hun rol als fietser, voetganger en passagier. De leerlingen zijn geslaagd als ze 16 van de 25 vragen goed hebben beantwoord. Het Verkeersexamen bestaat dus nog steeds. De meeste scholen doen eraan mee, maar deelname is niet verplicht. 20 procent van de scholen voert het praktijkonderdeel niet uit.

Wat gebeurt er als je je Verkeersexamen niet haalt?
Er gebeurt niks. Uiteindelijk leert iedereen fietsen en pas je automatisch op ander wegverkeer. Na een paar simpele gebeurtenissen weet je precies wat de verkeersregels zijn. Het is geen wettelijk diploma en je hebt hem nooit meer nodig.

Op school krijgt je kind verkeersles. Deze lessen beginnen al in groep 1, zodat je kind van jongs af aan leert over het verkeer. Zit je kind in groep 7 of 8, dan doet het in Hengevelde mee aan het VVN theoretisch Verkeersexamen. Een examen waaraan zo’n 80% van alle basisscholen in Nederland meedoet.

Donderdag 6 april : Een veilige fiets

Een veilige fiets voldoet aan de volgende punten:

  1. Het stuur zit goed vast.
  2. De bel is goed te horen.
  3. De handvatten zitten goed vast aan het stuur en zijn heel.
  4. De rem werkt goed. Uitsluitend handremmen? Dan moeten beide remmen goed werken. Indien van toepassing: de remblokjes zijn niet versleten.
  5. De koplamp werkt goed, straalt recht naar voren en geeft wit of geel licht.
  6. De spaken in beide wielen zitten goed vast en er zijn geen ontbrekende spaken.
  7. Zijreflectie: De banden hebben cirkelvormige reflectie of er zitten witte of gele reflectoren aan de wielen, minimaal 1 per wiel.
  8. De banden zijn goed opgepompt en hebben voldoende profiel.
  9. Het zadel zit goed vast.
  10. Het zadel is op de juiste hoogte ingesteld: Je kunt met beide voeten (tenen) net de grond raken als je op het zadel zit
  11. De trappers zijn voldoende stroef.
  12. Beide trappers hebben twee gele reflectoren.
  13. De ketting is goed afgesteld; niet te slap, niet te strak. Tip: Heb je een open kettingkast en draag je een wijde broek? Gebruik dan een broekclip of band, zodat de broek niet tussen de ketting kan komen.
  14. Er zit een rode reflector aan de achterkant van de fiets of geïntegreerd in het achterlicht.
  15. Het achterlicht werkt goed, straalt naar achteren en geeft rood licht.

Goedgekeurd
Als je meedoet aan een fietscontrole van VVN en voldoet je fiets aan al deze punten, dan krijgt de fiets de ‘OK-sticker’ van Veilig Verkeer Nederland.

VVN Praktisch Verkeersexamen
Natuurlijk is het belangrijk dat je op een veilige fiets het VVN Praktisch Verkeersexamen doet. Daarom wordt bij veel praktische verkeersexamens je fiets vantevoren gecheckt. Bij het examen is het niet verplicht dat je verlichting het doet, omdat het examen overdag plaats vindt.

We adviseren echter om ervoor te zorgen dat je fietsverlichting altijd goed werkt, want bij een flinke regenbui kan het ook behoorlijk donker worden.