‘Waar zijn we met elkaar mee bezig?!’
Hoe vatbaar ben jij?
Nico Bebseler, de goedlachse Hengeveldenaar, is al 25 jaar een pionier op biologisch gebied. Hij is vooral bekend van Eko Twente, de biologische online winkel voor Oost-Nederland, in combinatie met twee fysieke winkels in Enschede en Hengevelde. Met zijn passie en inzet streeft hij naar een betere voedselketen en maakt hij biologisch eten toegankelijker voor een breed publiek.
Eko Twente biedt een uitgebreid assortiment, waaronder verse groenten, fruit, biologisch vlees, diverse kruidenierswaren en glutenvrije producten. Via www.ekotwente.nl worden wekelijks talloze biologische boodschappen besteld en bij klanten thuisbezorgd.
Naast zijn werk bij Eko Twente was Nico een van de drijvende krachten achter de Streekmarkt Twente in Delden, (elke eerste zaterdag van de maand) waar hij in de beginjaren de rol van voorzitter vervulde. Inmiddels is hij, na bijna 14 jaar, gestopt vanwege de drukte in zijn andere winkels.
Heeft de biologische markt in Hengevelde inmiddels meer lokale belangstelling gekregen?”
Jazeker! Mensen gaan wel steeds meer nadenken over gezondheid. Voeding is daar een hot item in. Ook hier in Hengevelde is dat zeker het geval. Ons grote verse groente en fruit assortiment wordt door steeds meer mensen gewaardeerd.
Onze klanten komen uit de hele regio Twente. En in heel Twente bezorgen wij ook aan huis.
Zowel onze winkel in Hengevelde als in Enschede ( Willemsbeekweg 5, tegenover de Intratuin) geniet een steeds grotere belangstelling.
De lelieteelt en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zijn momenteel een hot topic”.

Wat heeft je ertoe bewogen om in 2000 Eko Twente op te richten, en hoe zie jij je rol in het bevorderen van biologische landbouw en consumptie?
“Ik heb 30 jaar lang gewerkt voor laboratoria die zich bezighielden met bodemonderzoek in de agrarische sector: gewasonderzoek, bodemonderzoek, water- en voeranalyses, en onderzoek naar plantenziekten. Ik heb de agrarische sector zien veranderen.
Dan zie je dingen waarvan je denkt: dit kan anders, maar ook dingen waarvan je vindt dat het simpelweg niet kan. Zoals het intensieve gebruik van bestrijdingsmiddelen.
De boer
Ik herinner me een boer die me ooit belde en zei: ‘De grond wil niet doen wat ik wil.’ De voorgeschiedenis? Bloembollen. Maar hij kende de grond van vroeger. Hij was er vanaf dat moment van overtuigd, dat de bestrijdingsmiddelen veel meer kapot hadden gemaakt, dan waar ze op dat moment voor bedoeld waren. En dan hebben we het alleen nog maar over bloembollen, die eten we niet eens! Vertaal dit eens naar de productie van voedsel, waar ook heel veel bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
En vele restanten van deze middelen krijgen we elke dag weer drie keer op ons bord, of krijgen we op een andere manier binnen omdat er in de buurt, met deze middelen gespoten is. De toxiciteit van al die middelen zijn beangstigend. Dan kom je echt tot de conclusie, dat we dit met elkaar niet moeten willen. Wat doen al deze stoffen met ons lichaam? Niemand die hier een zinnig antwoord op heeft.
Veel boeren en tuinders gebruiken deze middelen niet in hun eigen moestuin. ‘Ik wil die rotzooi toch niet in mijn eigen tuin hebben!’ zeggen ze. Dat zegt op zich al genoeg!
De impact van bestrijdingsmiddelen
De discussie over chemische bestrijdingsmiddelen blijft actueel. Hoe zie jij de impact hiervan op de landbouwsector en op de keuzes die consumenten maken?
“De huisarts in Diepenheim maakt tegenwoordig dingen mee, die vroeger niet aan de orde waren. Hij maakt zich daar echt zorgen om. En terecht. En niemand weet precies waar het vandaan komt. Kijk maar eens binnen je eigen kennissenkring.
Dat boeren en tuinders deze middelen gebruiken , kan je ze eigenlijk niet kwalijk nemen. Zolang de supermarkten elkaar af willen troeven van wie de goedkoopste is, dan wordt er van de boeren verlangd, dat ze zo goedkoop als maar mogelijk is moeten leveren. Dit werkt het gebruik van vele soorten bestrijdingsmiddelen in de hand”.
Cocktailwerking
Wat gebeurt er wanneer verschillende middelen op èèn gewas gebruikt worden?
“Cocktailwerking! Niemand weet exact hoe verschillende stoffen op elkaar reageren. Laat staan welke effecten het heeft in jouw eigen lichaam? Mensen moeten zich goed realiseren, dat 70 tot 80% van de producten in de supermarkt ook intensief bewerkt zijn met verschillende andere chemische additieven. Dus niet alleen bestrijdingsmiddelen!
Als je daar vertrouwen in hebt, moet je dat vooral blijven kopen. Maar als je om je gezonde lichaam en geest geeft, moet je dat gewoon niet willen.
Wij verkopen bijvoorbeeld biologische melk. Dat betekent dus dat de koeien biologisch voer eten, dus voer wat groeit zonder gebruik bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Ook de samenstelling van het krachtvoer voldoet aan deze eis. De hele voedselketen, van zaaigoed tot consument is biologisch. Dus vrij van bestrijdingsmiddelen en chemische additieven! Je mag verwachten dat dit ook een veel lagere druk op de gezondheidszorg geeft”.
Consumenten en bewustwording
Welke uitdagingen kom je tegen bij het promoten van biologische producten, vooral in een tijd waarin prijs en gemak vaak leidend zijn voor consumenten?
“De onwetendheid regeert. Het blijft een uitdaging om mensen te informeren over de invloed van bestrijdingsmiddelen en de al eerder genoemde additieven die aan ons voedsel toegevoegd worden.
Elk mens is uniek. Niemand weet van zijn eigen lichaam waar het vatbaar voor is, of hoe het zal reageren op al deze middelen. Hier heeft niemand het over! Daarom is uitsluiten van deze middelen de beste remedie.
Zoals al eerder aangegeven, zolang de consument goedkoop wil blijven kopen, houden we samen dit systeem in stand. Denk bijvoorbeeld aan de drastische afname van de insectenpopulatie. Waarom? Nou omdat bestrijdingsmiddelen ook overige insecten vernietigen, die voor een bepaalde teelt helemaal niet nadelig zijn, maar ook omdat consumenten supergoedkoop voedsel wordt aangeboden waarin bestrijdingsmiddelen mogen zitten. voedselproducenten moeten meegaan in die trend, anders kunnen ze niet concurreren.”
Is biologische landbouw schaalbaar?
Sommigen zien biologische landbouw als de toekomst, anderen vinden het niet schaalbaar voor een groeiende wereldbevolking. Wat is jouw standpunt hierover?
“Natuurlijk is het schaalbaar! Biologische landbouw kan overal ter wereld. Wie denkt dat we de wereld alleen kunnen voeden met gebruik van bestrijdingsmiddelen, praat onzin.
We zijn uit het oog verloren, hoe we veel meer met de natuur moeten samenwerken. We benutten niet optimaal wat de natuur ons kan bieden. Natuurlijk, biologisch boeren is (nog wel) arbeidsintensiever en vergt wellicht iets meer grond.
Als we ten opzichte van de reguliere productie de afgelopen 70 jaar net zoveel tijd en geld hadden geïnvesteerd in onderzoek ten behoeve van biologische productie, dan waren er denk ik helemaal geen bestrijdingsmiddelen nodig”.
Wat zou je zeggen tegen sceptici?
Wat zou je willen zeggen tegen mensen die sceptisch staan tegenover biologische producten of twijfelen aan de impact op milieu en gezondheid?
“Als mensen blijven denken dat het niet schadelijk of ongezond is, dan houden we een wereld in stand die steeds giftiger wordt.
De biodiversiteit holt achteruit. Bij biologische boeren zie je juist een enorme toename aan insecten en biodiversiteit. Maar blijkbaar vinden we het niet erg dat 60 tot 70% van de insecten verdwenen is?
De voedselproductie van de afgelopen 60 jaar wordt als ‘de norm’ gezien, terwijl de biologische sector vaak wordt afgeschilderd als een stelletje ‘linkse rakkers’. Maar laten we eerlijk zijn: voor de Tweede Wereldoorlog waren er helemaal geen bestrijdingsmiddelen. (miljarden jaren!!) Kijk naar de veranderingen sindsdien!”
De rol van de politiek
Hoe kijk je terug op vorige week dinsdag, toen de gemeenteraad unaniem een motie aannam?
“Geweldig, daar ben ik heel blij mee. Een van de grootste uitdagingen is beleidsmakers te laten inzien dat er daadwerkelijk een ander beleid nodig is, maar gezien de overeenkomst met de lelieteler, denk ik dat we weer aan het pappen en nathouden zijn. Ons rentmeesterschap over onze aardkloot, gaan of willen we helaas nog steeds niet onder ogen zien.
De meeste boeren willen best overstappen naar duurzaam of biologisch. Die stelling durf ik wel aan , mits ze er maar een goede boterham mee kunnen verdienen. Maar zolang supermarkten blijven concurreren op prijs, houden we het huidige systeem in stand”.
Wat wil je verder nog kwijt?
“Ik heb mijn hele leven op het platteland geleefd en gewerkt, en zowel de gangbare als de biologische sector intensief meegemaakt. Ik weet dat boeren met veel passie werken, maar ook dat gangbare landbouw naar een duurzamere manier van produceren moet, en dat het ook kan.
Als de consument bewuster gaat winkelen, en de producten koopt die men echt nodig heeft, hoeft biologisch niet meer geld te kosten. Mooi toch?
Geen gebruik van bestrijdingsmiddelen geeft gezonde lucht, gezonde grond, een gezonde en rijkere omgeving en gezond voedsel. Dat is geen politiek standpunt, heeft ook niks met “links” of “rechts” te maken maar is gewoon iets wat voor iedereen toegankelijk en logisch moet zijn!”